Integrál táborok

Az integrál táborban élményszerű gyakorlatokon át vezetjük az embereket egy kinyíltabb, pozitívabb tudatállapot és létállapot felé. Mivel a pszichének az a természete, hogy időre van szüksége, mire az egyik állapotból a másikba eljut, az elvonulásokat többnaposra szervezzük.

Olyan integrál életmód gyakorló alkalmak ezek (Integral Life Practice Intensives), melyeken a fejlődés szinte összes szintjét megtapasztaljuk, az önfejlesztő célzatú pszichoterápiás csoportgyakorlatokon és a spirituális élményeken át. A játékos gyakorlatok, a feltáró beszélgetések, a jóleső önkifejező mozgások és a zene hatására a megszokotton túli, magasabb állapotokba és áramlásélménybe kerülünk. A tábort megjárt résztvevők jelentős, hosszútávú változásokról számolnak be, valamint úgy vélik, hogy ilyen sajátélmény alapján érthető meg teljesen az integrál szemlélet.

„Itt nincs mellébeszélés, kimagyarázás, csak tiszta átélés van. Ahogy Bence megteremti ezeket a tereket, az egy varázslat.”

Wojniczky László szoftverfejlesztő, integrál tanácsadó, bodywork csoportvezető

A résztvevők visszajelzése alapján

A tábor közvetlen hatása 3-12 hónapig érezhető, a közvetett hatása pedig évekre szól.

„Szinte hihetetlen, hogy több mint egy éve voltam, és még mindig tart, áramlik és az úton tart!”

Trimmel Sándor Ákos, a Nemzeti Színház rendezőasszisztense

Mire való a tábor?

BEAVATÁS

ÁTTÖRÉS

FELSZABADULÁS

TÖLTŐDÉS

1. Az új tudatosság megélése

A hétköznapi emberben egy sereg kiaknázatlan képesség van, magasabb emberi állapotok, amelyeket ki lehet hozni, meg lehet tanulni, és be lehet gyakorolni együtt. Így magasabb szinten működő, jobb emberekké válhatunk. Ez nem csak a személyes jólétünk érdeke, hanem kollektív szükség. Egy új tudatosság van születőben van a Földön, ami egy törödőbb, lelkileg mélyebb és emberileg jobban kapcsolódó világot teremt, és ez meg szeretne nyilvánulni. Ennek gyakorlóterepei a táborok. Noha sokan tudnak erről elvileg, ám mint élménybe itt kapnak beavatást. Nem elég ma már az, ha az ember otthon, önmagában gyakorol, hanem az új tudatosságnak közösségekre van szüksége, ahol ilyenfajta együttléti módokat meg lehet megtapasztalni olyan rendszerességgel, hogy a személyiség begyakorolt, megélt részévé váljanak. A személyiség életünk első közösségében, a családban alakult ki, ezért közösség szükséges a továbbfejlődéséhez is. 

2.A teljes lényünk megélése és átdolgozása

A táborokban szinte az összes tudatszinthez tartozó énrész átélésszerűen megjelenik. A felsőbb állapotok megélése mellett komoly áttöréseink lehetnek, és felszabadulhatunk a régen beállt mintákból és kötöttségekből, a hiányaink pedig feltöltődnek.

„A táborok áldása az, hogy kézen fog és hazavezet, ami azt jelenti, hogy elvezet önmagadhoz.” – Harkai Szilvia pszichológus, integrál tanácsadó

A wilberi létramodellel átfogjuk az emberi élmények teljes spektrumát. A felső szintek a megnyílt, empatikus személyiségállapotot és az integratív képességeket (w6), valamint a spirituális élményeket (w7-10) jelzik. A középső szintek a normál életben megélt és használt működésünket (w4-5), az alsó szintek pedig a normál életben elfojtott, szőnyeg alá söpört, kevéssé megélt, vagy esetleg destruktívan használt részeinket (w1-3) mutatják meg. Mindegyik megélését és összehangolását biztosítja  az egységes keretet adó integrál szemlélet. Van aki felfelé nyílik, van aki lefelé, és van aki mindkét irányban. A közép a hétköznapi állapotok bázisa, ahonnan indulva elrugaszkodunk, és ahová visszatérünk aztán beintegrálni az élményeket.  

„Lehengerlő volt Bence és a segítők professzionalizmusa, elképesztő ráérzéssel irányították a csoportfolyamatokat.”

Nagy Noémi pszichológus, coach, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója

 
3. Pihenés, töltődés és az integrál életmód gyakorlása

Az, hogy ennyire önmagunk lehetünk egyszerre, együtt, egy közösségben, az átalakító élmény. Az integrál élet egy ilyen megnyílt, holisztikus életmód, ahol az önismereti, közösségi kultúra és a spirituális gyakorlás összekapcsolódik az egészséges életmóddal is. A csoportozás mellett futunk, sétálunk, úszunk és jógázunk. Emellett egészségesen táplálkozunk. 

A nyári táborokban a Balatonba megyünk fürödni és strandolni, élvezni a naplementét, és táncolva járunk a mezőkön, átélve a walk’n’dance örömét. Télen pedig szaunában és jacuzziban élvezzük a spa élményt.  Az integrál életmód receptjébe éppen annyi evilági hedonizmus is kell, mint a megszokotton túli tapasztalás. Így van meg a teljesség. Mindez azt is megtanítja, hogyan földeljünk intenzív folyamatok után, hogyan éljünk olyan spirituális életet, ahol két lábbal a földön állva otthon vagyunk e világban. Napról napra ezt együtt élni, és megélni, ez az integrál életmód tanulása.

„Összejöttünk néhány tucat ember, akik közül sokan idegenek voltunk egymásnak az elején, majd 3 nap után annyira összehangolódtunk és szárnyaltunk, hogy egyszercsak minden magától áramlani kezdett.”

Weinhardt Attila, a Portfolio hírportál makrogazdasági elemzője 

4. Lelki vakáció: egyszerre nyaralás és belső folyamat

A belső úton járó embereknek gyakran nehéz “csak úgy” nyaralni. Szeretnének kikapcsolódni és töltődni, de felszínesnek találhatják a szokványos szórakozást és emberi kapcsolódási módokat. Mélyebb kapcsolódást és időtöltést keresnek, vagy inkább egyedül vannak. A tábor megadja azt a kapcsolódási módot, amit kerestek.

A vakáció eredeti latin jelentése: kiüresítés. Pontosan azt jelenti, amit a zen buddhista meditáció fogalma! Kiüríteni az elmét a gondolatoktól és érzelmi nyugtalanságtól, és eljutni a belső béke állapotába. Ahol az elme csendjében az örök jelenlét öröme ragyog fel, és maximálisan feltölt belülről.

Az igazi nyaralás az, amikor az egónktól mehetünk szabadságra. 

A psziché akkor tud kiüresedni, ha átmegyünk a tartalmain, és akkor nem, ha figyelemeltereléssel elkerüljük azt. Amin átmentünk, az kitisztul belőlünk. Amit elkerülünk, az csendben feszít, ezért ilyenkor harsányabb elterelés kell. 

A folyamatokon való áthaladás után maradéktalan kioldódás és teljes kilazulás várható, ahol a jelenlétöröm, a létben való gyönyörködés, és maradéktalan elégedettségélmény áll be. 

Ekkor megérkezünk, és igazán szabadokká válunk a szabadságunk alatt.

A táborban használt csoportmódszerek

VERBÁLIS (szavakkal)

NONVERBÁLIS (szavak nélkül)

SPIRITUÁLIS

EGÉSZSÉG

Módosult tudatállapotok

A tábor sok módosult tudatállapot, azaz transzélményre nyújt lehetőséget, amikor mélyen és teljesen átéljük a létezést, önmagunkat és a kapcsolódásokat. Kiszabadulunk minden sémából és kötöttségből, és teljesen megéljük, ami van bennünk. Ilyenkor érzi azt az ember, hogy helyreállnak a dolgok, visszaáll belül a harmónia, a béke és a teljes jólét. Ez a mély belátások, tiszta látomások, sorsfordító megértések, belső átállások, mély döntések megszentelt állapota is. Ezek a szakaszok szavak nélkül zajlanak, olykor 40, 90, 120 percen át. Utána megbeszéljük a történteket, és ha kell rádolgozunk. A transzból lesz transzformáció. 

Transz

A transz egy átmeneti csúcsélmény, amikor ellátogatsz egy magasabb tudatállapotba, majd visszatérsz a hétköznapiba.

Transzformáció

A transzformáció pedig olyan tartós változás, amely során megváltozol, és már sosem rendeződsz vissza.

„Gyönyörűen fel van építve a módszer, amit csoportvezető segítőként láttam meg belülről, hogyan kerülnek bele az emberek a magasabb állapotokba, amiket megcélzunk.”

Schweder József jógaoktató, integrál tanácsadó és bodywork csoportvezető

A tábor keretei: napirend és szabályok

A tudattal való munka  a kerettényezők és a gyakorlatok kifinomult összjátékát igényli. 

„Ha túlfeszíted a húrt elpattan, ha túl lazán hagyod nem fog szólni.” A Buddha

A jól beállított napirend és a közös együttlét szabályai képezik a stabil folyómedret, amely elhordozza a normál vízállást és az áradást is. A táborban a nyugati pszichoterápiás csoportokra és a keleti buddhista kolostorokra jellemző tiszta napirend és szabályrendszer képezi a medret, amelyben a gyakorlatok hatására a tudat ki tud nyílni.

Napirend

A napirend egy évek alatt kicsiszolt struktúra, amely kiegyensúlyozza az erős csoporttereket és egyéni folyamatokat a pihenéssel és a földeléssel. 

7:30 – 9:00 Reggel jóga és csendes meditáció
9:00 – 10:00 Reggeli
10:00 – 13:00 Délelőtti csoportélmény
13:00 – 15:00 Ebéd és pihenő szünet
15:00 – 18:00 Délutáni csoportélmény
18:00 – 19:30 Outdoor mozgás, sport, strandolás
19:30 – 20:00 Vacsora
20:00 -21:00 Esti csendmeditáció és spirituális tanítások
21:00 Szabadidő, nagy beszélgetések, spa

Szabályok

Ha eldöntötted, hogy jössz, akkor maradj végig, hogy a felbukkanó állapotaidat mind átdolgozd, kiugrás nélkül. Ehhez teljes mértékben jelen vagyunk a számodra.

A gyakorlatokon végig részt kell venni, és a teremben maradni. Ott bármit kifejezhetsz és átélhetsz, csak maradj bent.

A fenti napirendet együtt végigcsináljuk és tisztán tartjuk. Egyedül a reggeli jóga opcionális.

A szünetben pihenj, lazulj, ne dolgozz semmi komolyon. A csoporttársaidat ne terápiázd, hagyd pihenni őket is.

Nem tehetsz kárt magadban, a másikban és a tárgyakban. Ha feljön az indulatod, azt a gyakorlatokban teljesen megélheted és kifejezheted, erre vannak technikáink is, hogy ezt a folyamatot segítsük neked.

A közös térben nem megengedett a szexualitás a táborban, ami mindenkinek biztonságot ad. A szexuális érzés, vágy megjelenése természetesen megengedett egy-egy gyakorlatban, ha éppen az merül fel. A szexualitás, amely maga az életerő is egyben, sokszor szégyennel és elfojtással övezett. Így ezen érzetek megjelenése éppúgy része lehet a felszabadulásnak és teljességnek, mint bármi más. Kifejezhető mozgásban, táncban, megélhető belső figyelemmel, csupán társas viselkedésbe nem vihető be, egy másik személlyel megélve. Ha két résztvevő természetes módon egymásra rezonál, akkor két felnőtt konszenzuális módján tovább szőheti a kapcsolódást privátban, ha az mást nem sért. Csakúgy, ahogy egy pár is, ha együtt érkezik, akkor a szabadidős magánéletükbe nem szólunk bele a csoporttéren kívül.

A csoporttitok egy általános szabály az önismereti és terápiás csoportokon, lényege, hogy hazatérve nem mesélheted el másoknak felismerhetően, hogy ki, mit élt át a csoporton, ezzel védve mások belső élményeit és lélektani szuverenitását. Azt elmesélheted, hogy veled mi történt, továbbá azt, hogy milyen gyakorlatok, tanítások, vagy milyen élménytípusok voltak, konkretizálás és név nélkül.

Az integrál táborok intenzív, sajátélményű, önismereti-terápiás csoportok. Ezeket az elvonulásokat alapvetően önmagukon dolgozni akaró, független személyek látogathatják. A párok, házastársok és rokonok esete ezért speciális az ilyen csoportokon, és az alábbi tudnivalók és szabályok őszinte betartásával lehet eljönni. A tudatosodó párok, házastársak vagy rokonok (pl. anya-lánya, apa-lánya, apa-fia, anya-fia, stb.) olykor önismerettel fűszerezett, kicsit bemélyülős nyaralásra vágynak. A táborok ennél mélyebbek, erre nem alkalmasak. Máskor a pár, vagy rokonok egyik tagja készen áll a munkára, és próbálja rábeszélni, magával vinni a másikat, hogy „fejlődjön már”, de a másik erre még nem áll készen. Egy embert nem lehet beleerőltetni egy mély folyamatba, az egyfajta lélektani erőszak, akkor is, ha azt állítjuk, hogy neki akarunk jót. Már ebben a helyzetben megmutatkozik a dinamika. 

 

Ezek miatt, mind a pár mindkét tagjának, mind a csoport védelme érdekében a következő feltételek teljesülése és szabályok betartása mellett vállaljuk a párok, házastársak és közeli rokonok fogadását. 

1) A pár vagy rokon mindkét tagja saját akaratából, önállóan jelentkezik és jön a táborba

A pár egyik tagja nem beszélheti rá a másikat annak akaratával ellenkezve, nem „vonszolhatja el”. 

2) A pár vagy rokon mindkét tagja külön és önállóan jelentkezik a táborba 

Mindenkinek önállóan kell jelentkezni, a saját emailcíméről, úgy, hogy ő maga jelentkezik be és tölti ki a jelentkezési formulát, lapot, egymásnak nem tölthetik ki azt, „praktikusság”, „időspórolás”, stb. -re hivatkozva sem. A jelentkezésnek megvan a lélektani szerepe a folyamatban. 

3) A jelentkezéskor és a jelentkezési lapon feltünteti mindkét fél, hogy a párja, rokona is részt vesz és megnevezi ki az

Az elejétől fogva, nyíltan vállalják és közlik a szervezővel, a csoportvezetővel, a csoporttagokkal a viszonyukat. 

 4) A pár, rokon mindkét tagja külön szobában lakik, alszik 

A pár, rokon két tagja nem aludhat egy szobában, hanem külön szobában lesznek, más résztvevőkkel, férfiak férfival, nők nővel.  

5) A gyakorlatok során más csoporttagokkal gyakorlatoznak, nem egymással 

A tábor lényege, hogy sok gyakorlatot végzünk, és sok mindenkivel kapcsolódunk ezek során. A pár és rokonok tagjai ebben ugyanúgy részt vesznek, nem ragadhatnak össze. Olykor egymással is végezhetnek gyakorlatot, de túlnyomó részt másokkal is kell kapcsolódniuk.

 6) Őszintén vállalja mindkét fél a pontokat, máskülönben hazaküldhetők

 

 

Amennyiben a tábor során kiderülne, hogy a pár, vagy rokon egyik vagy mindkét tagja nem volt őszinte és nem az előző pontok szerint jött és van jelen, hazaküldjük a pár mindkét tagját, és nem folytathatják a tábort. 

Ahhoz, hogy teljesen megérkezzünk a jelenbe, a folyamataink ki tudjanak bontakozni, a teljes figyelmünket végig bent kell tartanunk az elvonuláson. Ez a legtöbb embernek egyébként öröm és megkönnyebbülés, hogy teljesen kiszakadhat a hétköznapokból, pihenhet, töltődhet és önmaga lehet. Emiatt a mobilok, laptopok otthon hagyását, leadását (opcionális) vagy teljes kikapcsolását kérjük. Nem jöhetnek rokonok látogatóba, a résztvevők nem mehetnek el szünetben ismerősökkel találkozni. Azt fogadjuk a táborba, aki le tudja tenni a munkát és a külvilágot ezen napokra.

A táborban nem lehet alkoholt és tudatmódosító szereket fogyasztani. Minden állapotot magunktól érünk el, és a tiszta tudat kifinomodó kollektív tereit használjuk.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ősi tapasztalat, hogy ha meg akarunk élni mélyebb lelki folyamatokat, vagy magasabb tudatállapotokat, akkor szükséges kiszakadni a hétköznapokból, vagyis a munkából, a kapcsolatokból, és a pihenésképpeni figyelemelterelő szokásainkból. Egy nyugodt, csendes környezetbe megyünk ilyenkor, ahol nincsen más tevékenység, csak amiért megyünk. Így a teljes figyelmünket ennek szenteljük és teljesen kikapcsolódunk. Egy néhány órás, vagy egy napos városi csoportos gyakorlás is csak limitált hozzáférést enged önmagunkhoz és egymáshoz.
Ezért minden kultúrában, ősidők óta ismertek az elvonulások a lelki és spirituális gyakorlatok terén. A tudatállapotok megnyílása is fokozatos. A mindennapoktól való elvonulás biztosítja azt, hogy legyen időnk megérkezni, átdolgozhassuk a bennünk lévő dolgokat, és a figyelem, a pszichés energia, bent maradva a térben, meghatározó élménnyé erősödjön. A táborban ismerjük a tudat természetes időciklusát, valamint a csoportban az összeérés, a bizalom és a kinyílás időívét, és a gyakorlatokat is eszerint, fokozatosan építjük fel. Emiatt a résztvevők úgy érzik, hogy erőfeszítés mentesen és természetesen alakul minden, és szinte maguktól jutnak el a magas élményekig. Az emberek együtt jóval messzebb képesek eljutni, mint egyedül. A csoport szárnyakat ad, megreptet, olyan helyekre visz, amit nem is gondoltunk volna. Az elvonulásban fontos, hogy a munkát is letesszük ezen napokra, és a kommunikációt is a külvilággal. Utána pedig visszatérünk a külvilágba és a munkába, és többlettel veszünk részt a hétköznapokban.

Bármilyen témával jöhetsz, de úgy is, ha nem fogalmazol meg tudatosan témákat, csak érzed, hogy ott akarsz lenni. A táborba nem csak azért jönnek az emberek, hogy valami konkrét dolgot megdolgozzanak, hanem azért is, hogy egy minőségi kikapcsolódásra, amolyan spirituális nyaralásra menjenek, ahol minőségi időt töltenek el hasonló gondolkodásúakkal, mélyen kipihenik magukat és feltöltődnek.
Ugyanakkor nagyon is alkalmas a tábor arra, hogy megfogalmazz magadnak egy-két témát, ami most a legfontosabb az életedben, aminek örülnél, ha a végére járhatnál, és abban továbbléphetnél.
És végül akármit is gondolunk, fogalmazunk meg, vagy éppen ezt nem tesszük, pontosan az fog előjönni és átdolgozódni, amit a mély belsőnk bölcsessége menet közben elénk tár.

Sokak számára noha rejtett, de fontos kérdés lehet az, hogy van-e ismerős, akivel megy, vagy ott találkozik-e ismerőssel. Hiszen ez érzelmileg és kapcsolatilag biztonságot ad. Az integrálban ez a w2-es szint, egy alapvető igényünk. A kapcsolat, a valahová tartozás, a befogadottság, és ennélfogva az érzelmi biztonság. Erre odafigyelünk és gondoskodunk róla. A gyakorlatok úgy vannak felépítve, hogy aki egyedül jön, az is hamar kapcsolódni tud majd, és új barátokra lel. Három nap után annyira össze szokott kovácsolódni a társaság, mintha mindig is ismerték volna egymást. A kapcsolati élmény a csoportban gyorsabban alakul, oldódik és kifejlődik, mint a hétköznapi életben. Sokak számára éppen ez a gyógyító, fejlesztő, korrigáló és megnyitó hatás egyike. Függetlenül attól tehát, hogy ki honnan érkezik, a táborban hamar egy egységes csoporttá kovácsolódik össze mindenki, és megszületik a „mi” élmény.

A táborba bárki jöhet, nem csak “integrálosok”. Mindegy honnan jövünk, ha megvan bennünk a szándék a belső munkára, a gyakorlatozásra, a kapcsolódásra, és a mindezt egybentartó szabályok betartására.

A táborokban nincsen közösségi szexualitás, orgia és tantrikus gyakorlat. Egy párocska természetesen a saját szobájában romantikázhat, de a közös terekben nem a szexről szól az együttlét.

A táborokban nincsen drog- és alkoholfogyasztás, ez a szabályok között szerepel. Ennek oka, hogy minden állapotot önmagunktól érünk el, így a résztvevők saját maguktól tapasztalnak meg olyan felszabadult és megnyílt, máskor pedig mély állapotokat, amelyek a hétköznapi életből hiányoznak. Önmaguktól elérve ezeket az állapotokat a személyiség természetes részévé válnak, és így a méltó és jó önbecsülés, öröm és életkedv alapjává. Emellett az új korszak spiritualitásának egyik fontos tényezője, hogy kapcsolatok, hálózatosság és közösségi együttlétben éljük meg az éntelenebb magasabb állapotokat és a spirituális élményeket.

Természetesen nem vagyunk szekta, és vallási mozgalom sem. A szektákra jellemző vonások nem igazak ránk. A szektában a tagokat eltávolítják a a rokonoktól és a való élettől, mi pedig az ellenkezőjét tesszük: arra bátorítjuk az embereket, hogy menjenek haza és legyenek jól a rokonaikkal és a való életükkel. Ez a néhány nap egy szünet, de utána a való életben kell helytállni. A szektában egy – gyakran vallási – dogmát szükséges követni, aminek a megkérdőjelezéséért büntetés jár. Nálunk egy pszichológiai ismeretrendszer van, amit a szabad gondolkodás és egyéni szabadság szerint meg lehet kérdőjelezni, és el lehet utasítani. A szektákkal ellentétben azt támogatjuk, hogy az ember a saját élményei alapján maga értelmezze az életét. Ehhez adunk szakmai ismeretet, amiből annyit építenek be, amennyit szeretnének.

„Néha az embernek muszáj olyat csinálnia, ami amúgy eszébe nem jutna, hogy kimozduljon abból a világból, amivel körbe vette magát. Én ezt próbáltam ki, és nekem jól bejött.”

Szabó Szilárd, banki nagyvállalati tanácsadó

Praktikumok

Időpont:

2022. december 27. – 2023. január 1.

Helyszín:

Szent András Kastély (Bölcske)

Maximális létszám:

50 fő

A jelentkezés részvételi díj befizetésével válik érvényessé és lemondás esetén 50% jár vissza.

Személyesen, készpénzben:
Integrál Akadémia Tanulmányi Irodájában, kedden, szerdán és pénteken 9.00-16.00 óráig
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 24. V. emelet 

Kérjük, hogy személyes befizetés esetén egyeztessen velünk időpontot a +36-30-225-37-67 telefonszámon!

További információ: Fehér Csilla,
+36-20-579-96-05,
feher.csilla@integralakademia.hu

„Nekem minden tábor az évnek kiemelt része, ugyanúgy készülök rá lelkileg mint a résztvevők. Engem is elkap és magával ragad. Nem kívülálló technikusként vezetem az embereket, hanem résztvevő-facilitátorként. Együtt vagyok velük az élményben, a meghatódásban, a szépségben való gyönyörködésben, az együttkönnyezésben. Megtalálva az egyensúlyt aközött, hogy mindezt átengedve magamon, engedem, hogy megérintsen, mégsem sodor magával úgy, ahogy egy résztvevőt. Így egy biztonságos keretben, mederben tudjuk tartani őket a vezetőtársaimmal.”

Gánti Bence, a táborok vezetője