Transzlégzés

A transzlégzés egy olyan intenzív légzésgyakorlat, amellyel módosult tudatállapotba, azaz transzállapotba lehet eljutni. A légzést két órán át végezzük folyamatosan, hanyatt fekve, zenei kísérettel, így természetes úton juthatunk el erőteljesen módosult tudatállapotba.

A légzés hatására kioldódunk a hétköznapi berögzült állapotokból és régről hozott fixációkból és megnyílunk. Ekkor spirituális élmények, terápiás tisztulás és lelki gyógyulás történik, valamint választ kaphatunk fontos kérdésekre.

„Amikor átkerültem a transzba, átéltem a teljes félelem nélküli állapotot és megszűnt minden szenvedés. Boldog voltam, úgy éreztem, haza kerültem, otthon vagyok, tökéletes volt.”
Éva
Hogyan történik egy transzlégzés nap?

Magát a transzlégzést előkészítő és feldolgozó gyakorlatokkal keretezzük, így a transzlégzés alkalom egy egész napos csoportos együttlét, 10-17 óráig, amelyet egy évben háromszor tartunk.

A transzlégzés nap menete

9:30 – 10:00 Érkezés, regisztráció

10:00 – 13:00 Az élmény előkészítése: nyitókör és felkészítő gyakorlatok

13:00 – 15:00 Transzlégzés élmény

15:00 – 17:00 Az élmény integrációja: rajzolás és verbális megosztás

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A megérkezés és regisztráció után egy nagy közös nyitókörben ülünk le, ahol bemutatkozunk, és néhány mondatban megosztjuk egymással, hogy kik vagyunk. Mivel együtt fogunk lélegezni csoportosan, fontos, hogy előtte hangolódjunk, és valamennyire megismerjük egymást.
Ezután felkészítő gyakorlatok következnek. Ezek során átadom a légzéshez szükséges információkat, tanácsokat osztok meg, és bemutatom a technikát.
Az előkészítő szakasz egy másik részében kis körökbe ülnek le a résztvevők, és a segítőként jelenlévő kiscsoport-vezetők facilitálásával a résztvevők átgondolják, hogy milyen, az életükben most fontos kérdésekre kapnának szívesen választ vagy megoldást a transzlégzés során.

2. LÉGZÉS

Az előkészítés három órája után a terem berendezése következik a légzéshez, majd az elhelyezkedés a matracokon, amelyen két órát töltünk el fekve. A két óra elején egy relaxációs gyakorlatot vezetek, majd ebbe vezetjük bele a légzés elmélyítését és felgyorsítását. Ezután már csak ezt a légzésritmust kell tartani, és nincs semmi más dolgunk. Legjobb, ha ekkor már minden elvárást és célt elengedünk, és csak hagyjuk történni a dolgokat a belső átélés során. Ekkor megszólalnak a dobok is, amelyek segítik a gyors, ritmikus légzést. A dobok mellett azután sokféle világzene is megszólal, amely segít a tudati utazásban. 

Az zenéket jómagam, mint egy „spirituális DJ” élőben keverem, figyelve és követve a csoport tudati alakulást. A zenék szöveg nélküliek vagy távoli népek énekei, így az értelmező elme nem tud belekapaszkodni. Így segítjük a jobb féltekés élmények beálltát. Ekkor már csak lélegezni kell, és hagyni mindent történni magától. Ha a résztvevő szeretne, a matracán mozoghat is, önkifejezően hangokat is adhat, de bármit is tesz, a matracán kell maradnia és javasolt végig a csukott szem, az élményátélő befelé figyelés miatt. A résztvevők végig önmagukban vannak, és nem kommunikálhatnak egymással. Ha szükségük van valamire, a segítőkkel kommunikálhatnak, akik folyamatosan jelen vannak mindenki számára. A két óra utolsó szakaszában elnyugvó zenék segítik a visszatérést. Végül körbejárok egy tibeti hangtállal, és azt gongatva, valamint visszahívó instrukciókkal jelzem a légzésszakasz végét.

3. FELDOLGOZÁS

Mivel a légzés szavakon túli módosult tudatállapotba visz, fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a hétköznapi állapothoz. Attól, hogy a légzést abbahagytuk, még nem áll vissza rögvest a hétköznapi tudatállapot. Időt hagyva, fokozatosan jövünk vissza, lépésről lépésre. Ekkor történik az élmények első feldolgozása és integrálása, amit a csoportban először rajzolással, majd szavakkal való élménymegosztással végzünk.
Az önkifejező szabad rajzolás csendben történik, de már ülve. Mindenki azt rajzol, amit éppen gondol a pillanatból. A légzésből visszatértek ekkor még elmélyült, finom tudatállapotban vannak, ezért ebben az órában még nem szabad beszélni. A beszéd megtöri az átélést, és elnyomja az érzékelést. A rajzolás után ülünk csak körbe kiscsoportokban, hogy megosszuk egymással miket éltünk át. Ez a verbális integráció szakasza, ekkortól lehet beszélni egymással.
A napot egy rövid, nagy zárókör zárja, ahol záró gondolatokkal és javaslatokkal fejezem be a napot a csoport számára.

Riportfilm Gánti Bencével a transzlégzésről

Lépj a felvételen 1óra 30 perc 30 másodperchez, ott indul a riport, ebben a 2 órás tévé adásban.

A felvételt vágatlanul a Magyar Televízió Archivumból linkeltük be, az engedélyükkel.

Milyen élmények szoktak lenni?

A latin eredetű transz szó jelentése: túl, át, a túlsó oldalon. A transzállapotban a pszichénk túllép a korlátain és olyan állapotokba jut, amibe önmagunktól nem tudunk belépni. Ezért van szükségünk olyan módszerre, amellyel meghaladjuk az egónk és a racionális elménk világát, és átélhetjük a mélyebb énünket és a magasabb állapotainkat. Ezeket őseink ideje óta vallásos élménynek, misztikus élménynek, sámánikus élménynek, meditatív élménynek, gyógyító élménynek nevezik a különféle kultúrákban.
Megfigyeléseink szerint az emberek sokféle élménye három nagy csoportba sorolható.

„Olyan volt, mintha ébren álmodnék, mintha egy filmet néznék, de úgy, hogy minden amit látok teljesen átélem, átérzem.”
Judit
Terápiás folyamatok
Spirituális élmények
Születés körüli élmények
Elvek, amit fontos tudni az élményekhez
  1. Sosem tudhatjuk, hogy milyen élmény jön elő aznap
  2. A fenti listák számos ember élményeiből állnak, egy ember egy légzés során ebből egyet-egyet él át
  3. Más élmények is megjelenhetnek
  4. Az élmények nem az elvárásaink szerint jönnek, hanem egy rajtunk túlmutató erő határozza meg őket. Ezt nevezhetjük tudatalattinak, belső vezetőnek, a felsőbb énnek, spirituális mezőnek, Istennek, sorsnak, stb. Az elvárás csapda lehet, hiszen gátolhatja az élmények kibontakozását, vagy hatásukra esetleg nem értékeljük az élményt, ami történik.
A módszer eredete

A légzés használata módosult tudatállapotok elérésére ősidők óta ismert és alkalmazott. Erőteljes légzést alkalmaznak a sámánok a révülésekkor, a jógik a pránajáma gyakorlatok során, a szúfik a zikr szertartásokon, a törzsi kultúrák a ceremóniák során.
Számos technológiát dolgoztak ki a kultúrák az évezredek során, és minden tradicionális kultúrának szerves és elfogadott része volt a módosult tudatállapot elérése beavatási, önismereti és gyógyítási céllal, valamint választ keresve fontos kérdésekre. Átmeneti bevató rítusokhoz használják ma is törzsek az életszakasz- és identitásváltáshoz, vagy a láthatatlan világgal való kapcsolódásra. Ilyen technikák például a böjt, az elvonulás, a meditáció, az ima, a transztánc, a speciális légzésgyakorlatok, vagy akár a tudatmódosító növények használata.

A modern világ túlmaterializálódott és eltűnt a transzállapotok kultúrája, noha az embereknek hiányzik és igényük van rá. A hivatalossá vált egészségügy akár elmebajnak is bélyegezheti a misztikus élményeket. Ezért olyan fontos, hogy nyitott gondolkodású pszichológusok és terapeuták képviseljék újra ezt a kultúrát, és visszaemeljék szakértői módon a nyugati kultúrába. A laikusok gyakran ugyanis képzettség és szakavatott vezető nélkül fordulnak transztechnikákhoz és tudatmódosító szerekhez. Ez olykor valóban adhat pszichoterápiás és spirituális fejlődést, ámde sokszor kóros állapotokat és függést is előidézhet.

Igény van tehát arra, hogy visszahozzuk a kultúránkba a transzolás rítusát szakértői módon, és úgy, hogy ahhoz ne kelljen drogokat fogyasztani, hanem természetes úton történhessen meg. Ezért alkotta meg Stanislav Grof és felesége Christina Grof pszichiáter és transzperszonális pszichoterapeuta házaspár az 1970-es években a holotrop légzés (holotropic breathwork) módszerét, melyet emberek milliói végeztek már el a világ minden részén. Ennek egy adaptált hazai változata a transzlégzés.

„A légzést egy ponton túl nem kellett csinálnom, csak engedni kellett, hogy megtörténjen. Előtte azt hittem, hogy én képtelen leszek erre a légzésre. Majd a testem is olyan mozdulatokat volt képes csinálni, amelyet utána képtelen voltam reprodukálni. Tehát fantasztikus dolgokra képes az ember ebben a megváltozott tudatállapotban. Ezt az eksztatikus élményt úgy éltem meg, hogy soha nem vesztettem el a tudatosságom. A tudatom ott volt, de csak tanúként.”
Ágnes

Javallatok és ellenjavallatok

Kinek javasolt
Kinek nem javasolt, ellenjavallatok

A transzlégzés erőteljes behatás a pszichére és a testre, amely egészséges személyeknél biztonságos, azonban nem végezhető klinikailag jelentős mentális zavarok és orvosi problémák, illetve terhesség vagy a terhesség gyanúja esetén.

Orvosi ellenjavallatok

Keringési problémák, szív-, ér-, és idegrendszeri problémák, korábbi infarktus, jelentős magas vérnyomás, komolyabb szemproblémák, pl. hályog, stb. (egyszerűbb kondíciók, mint rövid- és távollátás nem probléma), tüdő problémák: pl.asztma, tüdőgyulladás, és bármilyen egyéb súlyosabb, komolyabb belső szervi problémák (fekély, gyulladás, stb.).

Pszichiátriai ellenjavallatok

A transzlégzést csak ép személyiséggel rendelkező emberek végezhetik, akiknél stabil ego struktúra van, és épp ezek fellazítását adja meg az átmeneti tudatállapot-módosulás. A diagnosztizált, gyógyszerezett vagy vélt pszichiátriai problémák, amikor jelentős mértékben zavart, szétesett, és labilis a psziché, az elme strukturálása, stabilizálása lehet a cél, ezért transzlégzést helyett pszichoterápiás munkát javaslunk.

Ilyen kondíció lehet a pszichózis, a skizofrénia, a skizoaffektív zavarok, a mániás depresszió, akut pánikzavar, a súlyos mértékű kényszerneurózis, a borderline zavar, a súlyos fokú szenvedélybetegségek, epilepszia. Szakavatott elmegyógyász esetén egy megfelelő légzéstechnika segíthet, azonban a nálunk alkalmazott formája és kerete nem.

Előkészület és hoznivalók a transzlégzés napra

1. Fél nap böjt

FONTOS! A LÉGZÉS NAPJÁN REGGEL ÉS DÉLBEN NE EGYÉL.

Éhgyomorra kell jönni. Ennek oka, hogy mind fiziológiailag, mind pedig tudati szempontból ekkor egészséges és biztonságos a transzlégzés. Opcionálisan lehet böjtölni is előtte, amely előzetesen is tisztítja és nyitja a tudatot. Alaphelyzetben előző este eszünk utoljára, és a légzés napján már nem, csak a légzéscsoport után, 17h-tól lehet enni, amikor elhagytuk a terepet. A csoport alatt rövid szünetek vannak, nincs ebédszünet, és nem megyünk ki az épületből. Ha a személy nagyon éhes, akkor a légzés után, a rajzolás szakasz alatt ehet egy maroknyi ételt, egy “mini snack”-et. Például egy fél almát, egy csík csokit, egy energiaszeletet, stb. Ilyenkor még nem eszünk “rendesen”, és az emberek nem is kívánnak még igazán enni az erősen megváltozott fiziológiai állapot miatt, maximum egy minimális snacket.

2. Aznap este pihenés és nyugalom

A LÉGZÉS UTÁN ESTE LEGYÜNK NYUGALOMBAN, PIHENJÜNK. Erősen javasolt, hogy így szervezzük meg a napunkat, és aznap estére ne tervezzünk más programot. Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb ember a légzés után egész este még érzékeny, és nyitottabb mint szokott. Ez azt jelenti, hogy az ingerek túl harsányak és fárasztóak lehetnek, és fokozottan nehéz lehet lelkileg a szerepjátszó emberi világban normál módon helytállni, és strukturált helyzetekben részt venni. Legjobb aznap lepihenni, illetve töltő, szabad, kreatív, megengedő helyen lenni. Jól eshet a zenehallgatás, a csend, a természet, a spirituális tér. Egyedül lenni, vagy olyanokkal, akik az állapotunkat elfogadják, vagy legalább nem zaklatják.

3. Mit vigyünk magunkkal a légzésre?
Ezt hozd magaddal, ezzel dolgozni fogunk!
A következő transzlégzés

Helye:

Budapest Kongresszusi Központ, Liszt terem (Budapest, Jagelló út 1-3, 1123)

Időpontja:

2022. november 20. 10.00 – 17.00

Érkezés és regisztáció:

9:30-10:00

Kezdés:

10:00 – PONTOSAN KEZDÜNK!

Részvételi díj:

25.000 Ft

Mit hozz magaddal:

polifoamot, plédet, ételt és vizet a napra!

Jelentkezés
  1. Olvasd el a tájékoztatót és benne az ellenjavallatokat!
  2. Ha az ellenjavallatoktól mentes vagy, töltsd ki a jelentkezési lapot.
  3. Küldd el a feher.csilla@integralakademia.hu e-mail címre.

Ha kérdésed van, keresd a transzlégzést szervező asszisztensemet,
Fehér Csillát:
feher.csilla@integralakademia.hu.

Gyakran ismételt kérdések

Nem szükséges előképzettség, és korábbi tapasztalat. A nap első felében, a felkészítő gyakorlatok alatt átadom a légzéshez szükséges információkat, tanácsokkal látlak el, és bemutatom a technikát. Így az is, aki először vesz részt, megtudja, mit, hogyan kell csinálni.

Átlagosan 50 ember szokott lenni csoportjaimon, ez a szám 40-60 között mozog. A transzlégzés olyan módszer, ahol a sokaság fokozhatja az élményt, mert összeadódnak az erők. Itt tehát ellentétben más csoportmódszerekkel, mint például a pszichodráma, nem a 12-20 fő közötti méret az optimális, hanem a nagyobb csoport. A nyitókör, a légzés és a zárókör fázisában együtt van mindenki, a megbeszélő körökre pedig 10-15 fős kiscsoportokra bontjuk a nagy csoportot, és a nagy terem eltérő sarkaiba ülünk le így.

Ha úgy érzed, hogy nem szívesen szólalsz meg a csoportban, tudd, hogy ezzel sokan vannak így, ez természetes lehet. Van, akinek a személyiségéből fakadhat, esetleg a múltból jövő mintáiból. Sokaknál természetes reakció az, hogy az idegenek előtti beszélés szorongást vált ki. Továbbá a magyar kultúra autoriter közoktatási stílusa gyakran a csendben maradásra nevel, és sokan nem szoktak hozzá ahhoz, hogy egy közösség előtt felszabadultan vagy akárhogyan is beszéljenek. Akármi is az oka, éppen ez a gyakorlat fontos lehet abban, hogy az önkéntelen szorongásunkat, védekezésünket és falainkat oldjuk. Amikor sor kerül a légzésre, minél jobban oldottuk a falainkat közvetlenül előtte, annál inkább meg tud valósulni a tudati módosulás. Részben így függ össze a csoport előtti megosztás, és a transzlégzés alatti kinyílás, illetve általánosan az egó és a személyiség oldódása.
Nem szükséges előre megkomponálni a fejünkben, hogy mit fogunk mondani. Bízhatunk önmagunkban, és a pillanat spontaneitásában, valamint abban, hogy ráérzünk majd, hogy ott és akkor, abban a közegben mit lesz jó megosztani.

A transzlégzés évi egy és négy alkalom között javasolt, mint az évszakok váltása vagy egy év eltellte. Nem javasolt túl gyakran, hiszen erőteljes, és érdemes időt hagyni az integrálódásra. Ha valaki nagyon szeretne, akkor véleményünk szerint a pszichés és testi biztonságot is nézve, a leggyakoribb havi egy alkalom legyen. Mindez erre a két órás erőteljes légzésre vonatkozik. Enyhébb légzést, mint a 20-40 perces rebirthing légzés, akár hetente, a még rövidebbeket, mint egy 10-20 perces pránajáma akár naponta is végezhetünk.

Noha nem mondunk egy határozott nemet, de nem javasoljuk. Egyrészt ez a módszer csoportban a legjobb. A másik oka az, hogy az erős módosulás miatt jó, ha van egy kísérőnk, aki mind fizikailag vigyáz ránk és a térre, mind pedig tudatilag is jelen van, ami lelkileg megnyugtató. Tudni, hogy valaki tart minket és vigyáz ránk. A transzlégzésből nincs gyors kiszállás. Ha abbahagyjuk, még a testünk zsibbadhat, szédülhet egy-két órán át, lehet, hogy nem tudunk rögtön felülni, és néhány órán belüli idő kell az összeszedődéshez és a normál életben való részvételhez.
Mindez a transzlégzésre vonatkozik, ahol két órán át nagyon gyorsan lélegzünk. Enyhébb légzések, ahol a légzés nem gyorsított, csak mély, és rövid ideig tart, egyedül is végezhető. Egy mély, nyugodt légzésnél 20-40 perc között van a limit, ameddig egyedül érdemes elmenni.

A hatást alapvetően a légzés elmélyítése és felgyorsítása okozza. Képzeljük el azt, amikor reggel kinyitjuk az ablakot, és hirtelen megérezzük a finom, friss levegő illatát. Mit csinálunk ekkor önkéntelenül? Egy jó nagyot szippantunk a levegőbe, majd egy mély és sóhajtó kilégzéssel kiengedjük azt. Ez egy teljes mélylégzés. Ezt alkalmazza a legalapvetőbb jógalégzés, a maha pránajáma is. A transzlégzésben minden egyes légvételt így végzünk, és emellett ezt fel is gyorsítjuk. Tehát a teljes tüdőkapacitás + felgyorsított légzés folyamatosan végezve a transzlégzés. Ekkor meggyorsul az oxigén bevitel és széndioxid kiadás, és e kettő gyors és ritmikus áramlásának köszönhetően alakul ki a tudatállapot-módosulás, hiszen megváltozik a vér oxigén és széndioxid összetétele. Ez kihat a többi biokémia folyamatra is az agyban. A kutatások szerint nem annyira a feldúsult oxigén, hanem a nagymértékben kilélegzett széndioxid felelős a hatásért. A fizikai magyarázat mellett létezik egy finom energetikai valóság is, ahol a kozmikus életerő, a prána fokozottan átjárja ilyenkor az embert és energiatestét. Benne a meridiánokat és az energiaközpontokat, a csakrákat is.

A transzélményt vagyis a módosult tudatállapotot és az abban átélt belső élményeket azonban nem csak a légzés megváltoztatása idézi elő, hanem számos kiegészítő elem is, amelyek használata mind tudatos a légzésvezető részéről. Ide tartozik a nonverbalitás, azaz a nem beszélés, a szavak elhagyása, valamint a befelé figyelés, a koncentráció is. Ezt segíti a fél napos böjt is. A szubtilis világ, vagyis a finom érzékelésen alapuló belső élmények ekkor tudnak jobban előjönni és bemélyülni, ezért ősidők óta a spirituális hagyományok is ezekre építenek. A transzot segítik továbbá a megfelelően megválasztott, és a tudatállapot-módosulás szakaszait lekövető hipnotikus zenék is, mintha egy törzsi kultúra szertartásán lennék. Ehhez kapcsolódva az élő sámándobolás és a kántálás is megtámogatja a nyílást. Mindez egy megfelelően előkészített, láthatatlan közös csoporttudati tér felépítése után történik, ahol nem csak az egyén készül fel, hanem a csoportmező is kialakul. Ezt hozzuk létre a három órás előkészítéssel, csoportpszichoterápiás tudatossággal. Végül szerepe van a szakrális szimbólumokkal megsegített, biztonságos, tiszta térnek is, melyben mindez létrejön, és amelyen a vezető és teamje két órát dolgozik a résztvevők megérkezése előtt.

Mindezeket a transzperszonális és integrál pszichológiában és a hipnoterápiában szet és szettingnek nevezzük, vagyis a tudati beállítódás és a (fizikai és társas) körülmények tényezőinek. A tapasztalatok szerint a hatás nagy részben ennek is köszönhető, és a technikával együtt közösen hozzák léte a tudatállapot-módosulást és az élmények tisztaságát. Ebben rejlik a módszer szakmai vezetése, szemben egy esetleges képzetlen, tájékozatlan lélegeztetéssel. A résztvevőnek ezeket nem szükséges ismernie, elég ha a gyakorlatokon részt vesz, követi a technikát és az instrukciókat, és a többi megtörténik magától.

A transzlégzés egy teljesen biztonságos módszer. A hetvenes évek óta emberek milliói vettek részt hasonlón minden kontinensen, és nem ismert egyetlen haláleset vagy sérülés sem. Azonban a fenti listán felsorolt kontraindikációkat be kell tartani, akkor válhat veszélyessé, ha az ellenjavallati listán lévő egészségügyi vagy pszichiátriai betegségek ellenére lélegzünk.

Igen. Az intenzív légzés, a hiperventilláció az emberek egy részénél átmeneti zsibbadást okozhat leggyakrabban a kézfejben, az alkarokban, olykor a lábban, vagy az arcon is. Néha ez intenzív, ami miatt a légzés egy szakasza alatt nem tudjuk rendesen mozgatni ezen testrészeinket (amúgy is pihenő helyzetben fekszünk). Ez orvosilag ártalmatlan, nem lesz bajunk tőle, viszont szubjektíven furcsállhatjuk, hiszen szokatalan. Ekkor segít, ha tudunk erről, és tudjuk, hogy ez ilyenkor természetes, és el fog múlni. Ezek a zsibbadások maguktól elmúlnak ugyanis egy idő után, általában 15-30 perc alatt, de van, akinek csökkent mértékben akár egy-két óráig is fennállhat. Ez azonban az út része. Aki transzolni megy, az nem azért megy, hogy minden kellemes legyen, hanem az igazságot keresi, ami mindenféle élményen át vezet. Van akit egy ilyen élmény tanít meg arra, hogy letegye az ellenőrzést és az irányítást a dolgok felett, és átadja magát az univerzumnak.
A légzés során emellett bármilyen érzelem is előjöhet. Az eksztatikus magasságok, vagy épp a transzcendens nyugalom csendes békéje mellett mély szomorúság, erős düh, félelem és lelki fájdalom is megjelenhet. Ezek az állapotok jellegzetesen percek alatt átmennek rajtunk. Ez így van minden önismereti-terápiás munka és meditációs gyakorlás során is. A légzésben az a csodálatos, hogy ilyenkor mély elfojtott vagy rég elfeledett érzések is előjöhetnek, és azáltal hogy intenzíven megélhetjük őket, nem is ragadnak be, hanem gyorsan áttisztulnak rajtunk. Ezért az átélő, amikor már benne van, általában felismeri, hogy ez az ő mélyebb igazsága, és inkább ezen érzelmekkel van, mint azokat megtagadva önmaga előtt, igaztalanul. Ez a felismerés megszenteli az élményeket.
Azt azonban fontos tudni, hogy csak az jöjjön el egy transzlégzésre (és általában személyiségfejlesztő terápiákra), aki elfogadja, hogy nem csak kellemes állapotok lehetnek, és kész arra, hogy bármivel szembenézzen, ami őbenne van.

Az alapkiindulás az, hogy két órán át végig lélegzünk intenzíven, és ez is szokott történni. Erre mindenki képes, akkor is, ha előre azt gondolja esetleg, hogy nem. Az első 20 perc a nehezebb, amikor tudatosan, izommunkaszerűen kell lélegeznünk folyamatosan. A tudati módosulás már 3-5 perc alatt érezhető, tágulás, fényesedés, enyhe szédülés, zsibbadás érzésekkel kísérve. Mivel ez ténylegesen egy izommunka, olyan kissé, mint sportoláskor, ahol a bemelegítő fázison át kell jutnunk ahhoz, hogy utána már könnyedén, szinte önmagától menjen a mozgás. Kocogásnál, biciklizésnél, úszásnál is az elején jobban odafigyelünk, hogy fenntartsuk a mozgást, majd egy idő után a szervezet rááll, és akkor már könnyedén megy. A légzésnél ez 20 perc után jön el, ezért az első fél órában sok ritmusos dobolást játszunk, ami segíti a fenntartott ritmikus lélegzést, hiszen a dobok reptetnek. Ezzel együtt a két óra alatt lehetnek olyan szakaszok, amikor a személy átmenetileg kevesebbet lélegzik, vagy egy-egy percre szinte leáll a légzése, annyira megpihen. Ha ilyen rövid pihenőszakaszba is ér, mikor belülről érzi, hogy ez kerek és megvolt, újra felveszi az intenzívebb légzést. Így van egy természetes önszabályozó ingadozása a légzésnek a két órán belül. Fontos tudni, hogy a légzés a légzőért van, nem a légzésvezetőért. Nincsenek tehát elvárások és autoriter parancsok, hogy hogyan „kell”, és ha valahogyan kell, akkor nem szabad másképp. A személy a belső szabadsága szerint úgy lehet benne a légzésben, ahogy jól esik neki. Ha megérti az elveket, akkor a belső bölcsessége szerint utazhat. A transzlégzés a gázpedál, az akaratlagos légzés elengedése a fék. Ha szeretnénk utazni, nyomnunk kell a gázpedált. Ha elengedjük, a folyamat le fog állni, vissza fog rendeződni. Ezért azt javasoljuk, alapvetően nyomjuk a gázpedált két óráig, de ahogy egy autópályán is vezetve, noha elvileg végig 130-cal megyünk, néha erősebben nyomjuk a gázt, néha lejjebb vesszük, így van ennek egy organikus ingadozása.

A légzés alatt minden résztvevő hanyatt fekszik, ellazultan és csukott szemmel, befelé figyelve lélegzik. A segítőim körbe járkálnak és figyelik a légzőket, adott esetben odahajolnak és segédkeznek. Én a zenéket keverem a zenepultnál, és figyelem a csoport összességének a tudati terét, hangulatát és annak alakulását. Néha én is körbejárok és figyelem, ki hogyan van, valamint koordinálom a segítőket.
Az emberek nem nézik egymást, hanem elmerülnek a saját folyamatukban. Kívülről nézve nyugodt a terem, csak fekszenek az emberek. Van, aki néha feláll és táncol a matracán, majd visszafekszik. Hangokat sokan adnak, van aki néha felkiált, vagy kikiabálja az érzelmeit, hogy katartikusan felszabaduljon. A zene hangos végig, de nem bántóan. A tér szinte mágikussá válik, egy tudati utaztató térré alakul. A két óra alatt senki nem beszél, az alkalmi önkifejező hangadásokat leszámítva mindenki csendes, nonverbális állapotban van.

A transzlégzés előkészítő fázisában megbeszéljük, hogy kinek milyen kérdése van a légzéssel kapcsolatban, hátha aznap kap válaszokat élete legfőbb kérdéseire. Ha valaki úgy érkezik, hogy ezen már előre elgondolkozott és kérdéssel jön, az is jó. Ha valaki kérdés nélkül, ráérzésre, ösztönösen jön, az is jó, ebben az esetben is dolgozunk kicsit a fókuszáláson, hiszen akkor jelentős válaszok, rájövések, belátások, üzenetek érkezhetnek az életünkre vonatkozóan. Végül a légzés elkezdésekor lerakjuk az ezen való gondolkodást és mindent elengedünk, még a saját kérdésünket és szándékunkat is. Paradox módon éppen akkor jönnek a válaszok, amikor már nem foglalkozunk semmivel.