Bencéről

integrál szemléletű pszichológus és klinikai szakpszichológus

Integrál szemléletű pszichológus és klinikai szakpszichológus vagyok, a terület ismert hazai és nemzetközi szakembere, előadója és a társadalmi gondolkodás formálója. Egyéni és csoportos terapeuta, tanácsadó, előadó és író.

A magyar Integrál Akadémia és a nemzetközi Integral European Conference alapítója és vezetője. Kettős, amerikai-magyar állampolgárként hét évet töltöttem a kaliforniai San Franciscóban, számos tanulmányutat tettem távol-keleti országokban, jelenleg Budapesten élek.

Munkásságom során az egyének, szervezetek és a társadalom fejlesztésén át egy új korszak megvalósulását segíti elő.

“Bencével 20-25 éves az ismertségünk. Jóga tanár képzésen vettünk közösen részt. Pszichodráma csoportomban és hipnózis képzésen voltam a kiképzője. Bence legnagyobb érdeme számomra, hogy felhívta a figyelmemet Wilber integrál bölcseleti rendszerére. Lenyűgöző, ahogy megszervezte a Wilberi tudás tanítását Magyarországon és létrehozta az Integrál Akadémiát. Hatalmas hiányt pótol az Akadémia Magyarország kultúrájában. Kívánok még hosszú lehetőséget és eredményes tanítást Bencének.”

Dr. Daubner Béla

orvos, pszichoterapeuta,
az Integratív Hipnoterápiás Egyesület alapítója,
a Daubner cukrász család tagja

1975
1982
1999
A kezdetek

Budapesten születtem, 1975-ben. Meghatározó év volt számomra 1982-ben, amikor szüleimmel Kubába költöztem két évre, kiküldetésre, és ezzel megnyílt a tudatom a kultúrák szeretete, megismerése és a nemzetközi lét felé. Hazatérve ezután Budapesten jártam iskolákba, mellette gitáros voltam, először az Aktív Zóna zenekart alapítottam meg, majd Éliás Gyula Jr.-al alapítottam zenekart, az Éliás Projectet. Az ELTE-n tanultam pszichológiát és kulturális antropológiát a ‘90-es években. Ezzel párhuzamosan megfordultam az akkor megnyíló és bontakozó hazai spirituális körök legtöbbjében, és intenzív önismereti, önfejlesztő és spirituális gyakorlatokat végeztem az elméleti tanulmányok mellett, többek között Honti László és Brigitte Wingelmayr mellett. Ez időben, a ‘90-es években ismerkedtem meg a Buddhizmussal, a jógával és a transzlégzés módszerrel, és a spirituális zenélés műfajával. 1999-ben az ELTE pszichológia szakán M.A. fokozatú pszichológusként végeztem.

További képződések

További szakmai tanulmányaim a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytattam, ahol klinikai szakpszichológus végzettséget szereztem 2008-ban. Emellett módszerspecifikus képzésre Dr. Daubner Béla Integratív Hipnoterápiás Egyesületébe jártam, ahol elvégeztem a pszichodráma önismereti képzést is, valamint tanultam NLP-t és szimbólumterápiás módszereket is. Emellett a pszichoanalitikus (pszichodinamikus) szemléletű Tündérhegyi képzésbe is jártam.
2003-ban és 2004-ben az Egyesült Államokba utaztam Ken Wilberhez, ahol elvégeztem az Integral Institute Integral Psychotherapy képzését és részt vettem a szakmai körökben és konferenciákon.

2000
2003
Távol-keleti utak
2004

1999-tól a Goenka-féle vipassana meditációs kurzusok szervezője is voltam itthon, melyből számos elvonuláson résztvevőként ültem. 2003-ban Burmába utaztam Goenka mesterrel zarándokolni, majd Indiába jártam négy éven át, Dhamma Giribe, Sai Babához és Varanaisba. Ezután többször visszamentem Burma buddhista kolostoraiba elvonulásokra, és Thaiföldön tradicionális thai masszázst tanultam az akkor még élő egyik nagymestertől. A mester váratlanul jelenlétemben halt meg egy sámánösszejövetelen. A megdöbbentő történetet egy amerikai könyvben írtam meg, amely Memorial for Chaiyuth fejezet itt olvasható. Később 2004 és 2020 között több alkalommal visszatértem Thaiföldre és Burmába, elsősorban Pa Auk Sayadaw kolostorába, meditációs elvonulásokra.

Az Integrál akadémia
megalapítása
Életképek az Integrál Akadémiáról

2002 óta fogadok magán klienseket, önismereti és transzlégzés csoportokat 2004 óta tartok. 10 év képződés és önismereti-terápiás sajátút után, 2006-ban megalapítottam Magyarországon az Integrál Akadémiát, melyben egy transzformativ, személyiségfejlesztő felnőttképzést hoztam létre, arra alapozva, hogy az integrál tudatszint és szemlélet elsajátításához elengedhetetlen, de nem elég elméletileg képződni, hanem saját élményű, személyiségfejlesztő 3 éves csoportfolyamat, terápiás kommunikációs tréning és legalább egy hosszú csendmeditációs elvonulás szükséges. Ezek a feltételek azóta is az integrál tanácsadó képzés sarokkövei. A képzésre számos e-tankönyvet írtam, a spirituális hagyományokról és a pszichológiai irányzatokról, valamint az integrál pszichológia témaköreiről. Ezek közül A Buddhizmus című könyvem 2012-ben a Kossuth Kiadó adta ki.

Egyesítve a nyugati és keleti ismereteket és gyakorlatokat, az integrál pszichológiával egy olyan globális, integrált és kultúrfüggetlen megközelítést képviselek, mely éppúgy képes támogatni az egészséges ember hétköznapi életének jólétét és önmegvalósítását (hétköznapi élet), mint a szellemi útkeresők spirituális ébredését (spirituális gyakorlás), vagy éppen a lelki problémák feldolgozását a szenvedőknél (a klinikum területe).

2006
AZ AMERIKAI ÉVEK
2010

Összesen 14 évet töltöttem az Amerikai Egyesült Államokban, ebből 7 évet éltem ott. 2010-ben költöztem ki Kaliforniába, San Franciscóba és 2017-ig ott éltem. Obama elnöksége alatt eközben amerikai állampolgárrá avattak, azóta kettős állampolgár vagyok. Tanítottam egyetemeken, dolgoztam John Lennon terapeutájával az Esalen Intézetben, és a börtönkísérleteiről híres szociálpszichológussal, Philip Zimbardoval. Kidolgoztam saját csoportmódszeremet az Integral Flow Experiencet, amellyel workshopokat tartottam a Szilikon-völgyben, és máshol.

Részt vettem Ken Wilber és Satnislav Grof programjain, számos integrál konferencián és hasonló összejöveteleken többek között Kaliforniában, Denverben, New Yorkban és Hawaiion.

Washington D.C.-ben megalapítottam egy barátommal a Ken Wilber Gratitude Fund-ot, a Ken Wilber Hála Alapítványt, amely egy Wilbert támogató nemzetközi alapítvány az életművének örökös elismerésére.

Mindeközben tanultam a helyi indiánoktól is, akik a tanítványukká fogadták, és elutaztam a távoli, szibériai Tuvába is, ahol az ottani sámánoktól tanultam.

2012
Nemzetközi konferenciák
és tanítások

2013-ban Stanislav Grofot, a transzperszonális pszichológia atyját Magyarországra invitáltam és megszerveztem az Országos Transzperszonális Találkozót, ahol előadást tartottam a Grof házaspár, Dr. Bagdy Emőke, Orosz Katalin, Dr. Daubner Béla, Müller Péter, Hoppál Mihály és mások társaságában, valamint egy 150 fős holotrop légzéscsoportot tartottunk Grof vezetésével az ELTE-n. 

2013
2015

Grof második meghívására 2014-ben került sor. 2017-ben a prágai transzperszonális konferencián adtam elő, Alex Grey, és Raymond Moody társaságában. Továbbá előadásokat és Integral Flow Experience workshopokat tartottam a következő országokban:

Európa: Németország, Svájc, Ausztria, Olaszország, Portugália, Svédország, Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Görögország

Afrika: Dél-Afrikai Köztársaság

Amerika: USA, Kuba, Mexikó, Kolumbia

Az Integral European
Conference létrehozása
2017

2014-ben egy német kollégámmal, Dennis Wittrock-kal, a német Integrales Forum akkori ügyvezetőjével létrehoztam az Integrál Európai Konferenciákat (Integral European Conference, IEC), melynek székhelyévé Magyarországot tettem. Az elsőt 2014-ben a Millenáris Parkban rendeztük, melyet Ken Wilber és Prof. László Ervin nyitott meg.

Az utána következőket 2016, 2018, 2021 a siófoki Azúr Hotelben rendeztük, 2019 és 2020-ban pedig online. Mára az IEC konferenciák túlnőttek Európán és a globális integrál szakmai élet fő találkozójává váltak. Ennek nyomán 2016-ban megszerveztem Dr. Don Beck budapesti kurzusát. Dr. Beck az integrálban ismert Spiráldinamika modell megalkotója. 

Újra itthon

2018-ban visszaköltöztem Budapestre, azóta innen végzem hazai és nemzetközi tevékenységeimet. 2017-ben Magyarországra hoztam a burmai Pa Auk Sayadaw féle vipassana meditációs hagyományt, a Sayalay Anuttara által vezetett 10 és 30 napos csendmeditációs elvonulások szervezésével. Emellett az Everness Fesztiválokon 2015 óta minden évben jelen vagyok, mint előadó, szponzor és az integrál sátrak szervezője.

2018
Bence Nemzetközi látogatásai
2019
Afrika és Latin-Amerika

2019-ben felkértek Afrikában az Integrál Afrikai Konferenciák (IAC) létrehozásának elősegítésére, melyből az elsőt az Emberiség Bölcsője (Cradle of Humanity) Régészeti Lelőhelyen tartották, ahonnan az emberiséget eredeztetik Afrikából, Johannesburg közelében, Dél-Afrikában. Emellett felkértek a Latin-Amerikában, Hispanoamerica Integral című latin-amerikai integrál konferenciák létrehozásának segítésére.

Jelenleg

Az Integrál Akadémia, az Integral European Conference működtetése mellett Budapesten magánpraxisban pszichológusként, egyéni terápiás üléseket tartok a II. kerületi Integrál Központban és online. Emellett integrál tanárokat képzek, személyiségfejlesztő, terápiás és önismereti tréningeket, csoportokat és elvonulásokat tartok, melyet itthon Integrál Tábor néven, külföldön Integral Flow Experience workshop néven ismernek. Emellett a hazai és nemzetközi kulturális életben tartok szemléletformáló előadásokat és beszélgetéseket.

2022

“1960-ban költöztem be Piaget ötszintes épületébe (Piaget a klasszikus 5 szintes fejlődéslélektani modellje, gyerekkortól felnőttkorig). A hetvenes évek végére már minden emeletét belaktam. A nyolcvanas évek költözés nélkül telt. A kilencvenes években újabb tereket találtam, abban a tévhitben, hogy ez még mindig ugyanaz az ötszintes épület. Gánti Bence tolmácsolásában ismertem meg egy újabb építészt, Wilbert, aki közölte, hogy itt van még öt emelet, és hogy az épület, amibe beköltöztem, valójában nem öt-, hanem tízszintes. Kívánom mindenkinek, hogy mielőtt távozna ebből a házból, ismerje meg a házmestert. Ehhez bátran kérjen segítséget Gánti Bencétől. Baráti üdvözlettel.”

Kassai Lajos

lovasíjász, a modernkori lovasíjászat megteremtője