Írások

Az általam írt könyvek, blogcikkek, és az Integrál Akadémia képzéseinek publikus tartalmai

Saját könyvek

Gánti Bence

A buddhizmus

Lélektana, spiritualitása, irányzatai
Kossuth, 2012

Gánti Bence szakpszichológus átfogó és hiánypótló könyve bemutatja a buddhizmus lélektanát és spiritualitását, utolsó harmada pedig beavat a meditációs gyakorlatokba is. Nemcsak kultúrtörténeti áttekintést ad, hanem fogódzót is az útkeresők számára.

Előkészületben

Gánti Bence

Az érzelmek könyve

Előkészületben
MotiBooks, 2023

Előkészületben…

Társszerző

Buda László - Daubner Béla - Gánti Bence - Szabó Péter

Találkozás önmagaddal

Egyszerű kérdések, nehéz válaszok
MotiBooks, 2020

Ebben a könyvben a szerzőkkel olyan kérdésekre keressük a válaszokat, amelyek szinte minden embert foglalkoztatnak. Létezik-e a nagy Ő? Hogyan lehet életben tartani a szerelmet? Hogyan bocsássunk meg másoknak és magunknak? Hol a határ a sorsszerűség és a szabad akarat között?
A szerzők célja nem az, hogy végső igazságokat fogalmazzanak meg adott kérdésekre, sokkal inkább igyekeznek különböző nézőpontokat, szemléletmódokat bemutatni a saját szakmai és élettapasztalatuk alapján.

Bob Haddad - Bence Gánti - et al.

Thai Massage & Thai Healing Arts

Practice, Culture and Spirituality
Findhorn Press, 2013

2004. január 31-én meghalt a thai masszás nagy öregje, aki egyike volt azoknak, akiknek tudásából összeállították a ma ismert thai masszázst. Ott voltam mellette a halálakor, ugyanis épp tanultam tőle. Ledöbbentett ami történt. Egy beavatás. Chaiyuth Priyasith az észak-thaiföldi Chiang Mai városában fogadott személyes tanítványává friss diplomás magyar pszichológusként. Azért utaztam a Távol-Keletre, hogy tanulhassak a spirituális hagyományok mestereitől. Kint megtapasztaltam a thai masszázs eredeti gyógyító formáját, amiből nyugaton többnyire egy rövidített, formális relaxációs séma maradt. Chaiyuth kötelezővé tette, hogy elmenjünk vele a környező falvakban tartott rejtett sámáni szertartásokra, szellemi táncokra, amely a külvilág és a turisták számára láthatatlan. “A szellem látni akar titeket!” – mondta. Egy ilyen szellemtáncon, éppen mellettem halt meg, mely folyamat az előzményével és a rákövetkező napokkal egy beavatás volt. Ezt írtam meg ebben a fejezetben, Bob Haddad Egyesült Államokban megjelentetett könyvében.

Interjúkötetek

Singer Magdolna

Érző férfiak

18 személyes történet veszteségekről és feldolgozásról
HVG Könyvek, 2017

Gánti Bence, Gerendás Péter, Buda László és más ismert férfiak vallanak veszteségélményeikről és érzelmeikről Singer Magdolna interjúkötetében.

Szalai Lilla - Máté Judit

Boldogságkönyv

Kossuth, 2013

Laár András, Pál Ferenc, Gánti Bence, Domján László és A.J. Christian mellett még 10 elismert hazai, sokak által kedvelt spirituális tanító útravaló gondolatai, tanácsai a boldogságról.

Máté Judit

Sorskönyv - Utak, mesterek

Kossuth, 2014

A kötetben tizennégy ismert és elismert hazai személyiség, spirituális szemléletű tanító osztja meg gondolatait, tanácsait sorsról, Istenről, szerencséről, szabad akaratról. Olyan tanítók, szellemi vezetők, akiknek érdemes odafigyelni a szavukra. Akik hitükkel, tanításaikkal harmóniában élik az életüket, és munkásságukkal, humánus életszemléletükkel kivívták sok ember tiszteletét és nagyrabecsülését. Segítő kezet nyújtanak mindazoknak, akik hisznek benne, hogy az életünk, a sorsunk talán jobb is lehet. A megszólalók – A. J. Christian, Bagdi Bella, Balogh Béla, Bistey Zsuzsa, Daubner Béla, Domján László, Gánti Bence, Kalo Jenő, Laár András, Orosz Katalin, Paulinyi Tamás, Rácz Géza, Rákos Péter, Villás Béla.

Máté Judit

Kultúrák találkozása a lélekgyógyászatban

Medicina, 2012

Min múlik a sikeres pszichoterápia? Mitől gyógyul a páciens?
A keleti és nyugati gondolkodásmód és pszichológiai megközelítés egyesítése lehet egy újabb válasz a kérdésekre. Ebben a kötetben olyan emberek szólalnak meg, akik különböző irányból, más-más szakmai múlttal érkeztek abba az oktatási intézménybe, amely a sokféle út integrációjára törekszik, s nevében hordja célját is: Integrál Akadémia.
A kötetben szerepelnek: Gánti Bence, Kácsándi Elvira, Dr. Parádi József, Brigitte Fatima Wingelmayr, Dr. Hoppál Mihály, Devalon James Small Legs LTT, Dr. Szász Ilma, Paulinyi Tamás, Orosz Katalin, Tarr Bence László

Fordítások

Ken Wilber

Integrál szemlélet

Ursus Libris, 2014
Fordította: Gánti Bence

Mi lenne, ha megpróbálnánk megalkotni egy mindent magában foglaló térképet, amely megjeleníti a világ nagy kulturális és vallási tradícióinak legfontosabb elemeit, az ősi bölcsektől egészen korunk legújabb tudományos felfedezéseiig? Hogyan kísérelhetnénk meg egyetlen rendszerbe integrálni mindazt, amit az ember spirituális, pszichológiai és szociális fejlődési lehetőségeiről, a közösségek és a társadalom működéséről a kezdetektől napjainkig állítottak? Ken Wilber integrál szemlélete éppen ilyen térképet kínál. Az emberi fejlődés szinte összes ismert rendszerének és modelljének felhasználásával öt, viszonylag egyszerű struktúrába rendezi a legfontosabb összetevőket, ráadásul úgy, hogy azokban az olvasó könnyen elhelyezheti saját tapasztalatait.

William Hart

Az élet művészete

Vipasszaná meditáció S.N. Goenka tanítása szerint
Ursus Libris, 2014
Fordította: Gánti Bence, Szegedi András, Újlaki Ildikó

A vipasszaná meditáció a bensőnkben zajló tudati és testi folyamatok mély megismerésének eszköze. Gyakorlása során feltárulnak a negatív érzések, a belső feszültségek alapvető okai, és egyben – Buddha tanításait követve – meg is szabadulhatunk azoktól.

Integrál Akadémia e-tankönyvek

Az Integrál Akadémia tanárai közel 70 db saját készítésű belső használatú e-tankönyvet, jegyzetet készítettek PDF formátumban.
Ezek közül itt a saját készítésű e-tankönyveim listázzuk, melyek az adott linken, az ott leírt módon, elérhetőek.

Gánti Bence

Bevezetés az integrál pszichológiába

Rövid szemléleti bevezető írás.
Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence

India

Földrajza, történelme, társadalma.
Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence - Selmeczi Csongor

A jóga

A jóga spiritualitása és pszichológiája
Integrál Akadémia, 2007

Bemutatjuk a jóga történelmét, főbb híres mestereit és iskoláit, irányzatait, valamint azok spirituális tanításait és gyakorlatait.

Gánti Bence

Szúfizmus

Az iszlám misztika spiritualitása és pszichológiája.
Integrál Akadémia, 2007

Áttekintjük a szúfizmus jelentését és célját, kialakulását és történetét, főbb mestereit, iskoláit és irányzatait, valamit spirituális és lélektani tanításait, meditációs gyakorlatait.

Gánti Bence - Máté Gyöngyvér

Asztrológia

Integrál Akadémia, 2006

Az asztrológia áttekintése: meghatározása, elemei, felépítése és szellemi lényege.

Gánti Bence

A pszichológiai irányzatok áttekintése

Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence

Pszichoterápiás alapismeretek

Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence

Pszichiátriai alapismeretek

Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence

A humanisztikus pszichológia

Elméletei és pszichoterápiás gyakorlatai
Integrál Akadémia, 2007
Gánti Bence

A transzperszonális pszichológia

Elméletei és pszichoterápiás gyakorlatai
Integrál Akadémia, 2009
Gánti Bence

A módosult tudatállapotokat használó terápiák

Integrál Akadémia, 2007

A módosult tudatállapotok célja a pszichoterápiás munkában. A módosult tudatállapot beállítása és a transz ülés szakaszai. Klasszikus hipnózis, ericksoni hipnózis, NLP, relaxáció, biofeedback, agytréner készülékek, szimbólumterápia, KIP, tudatmódosító szerekkel asszisztált terápiák.

Gánti Bence

Az NLP

Integrál Akadémia, 2009
Gánti Bence - Boros András

Gestalt terápia

Integrál Akadémia, 2011
Gánti Bence

A pszichodráma módszere

Integrál Akadémia, 2011
Gánti Bence

Az integrál evolúcióelmélet és a holonok

Integrál Akadémia, 2006
Gánti Bence (ford., szerk.)

A négy kvadráns és a tudatfejlődés szintjei

Integrál Akadémia, 2006

Kivonatok és fordítás Ken Wilber ‘Mindennek a rövid története’ c. eredeti könyvéből (melyet később az Európa Kiadó módosított címen, a ‘Működő szellem rövid története’ címmel adott ki magyarul). A kvadránsok leírása és a wilberi szintek alapfokú kifejtése.

Gánti Bence

Bevezetés a fejlődésvonalak témakörébe

Integrál Akadémia, 2009

Az integrál pszichológia harmadik fontos témaköre a fejlődésvonalak. Az értelmi és érzelmi intelligencia, valamint a többszörös intelligencia fogalma. Wilber adaptációja a fejlődésvonalak témakörében, és az általa javasolt legfontosabb fejlődésvonal témakörök. Az Integrál Akadémia fejlődésvonal-táblázata, a különféle fejlődési modellek megfeleltetése egymásnak a wilberi létramodell mentén, a “gigatáblázat”. Az ember pszichográfjának megértése, a spirituális tanítók esetleges személyiségproblémáinak megértése a pszichográf mentén.

Gánti Bence

A világnézet fejlődése - Gebser modellje

Integrál Akadémia, 2008

Gebser elméletének a leírása, és a gebseri szakaszok kifejtése: archaikus, mágikus, mitikus, racionális és integrál. A szakaszok megfeleltetése a wilberi létramodellben, és megfeleltetése a többi szakaszelmélettel.

Gánti Bence

Susanne Cook-Greuter egofejlődés elmélete

Integrál Akadémia, 2007

Susanne Cook-Greuter (SCG) kutató pszichológus egófejlődés elméletének (Ego Development Theory – EDT) magyar nyelvű adaptálása Harvard egyetemi kutatásai alapján. A posztkonvencionális felnőtt fejlődésmodellek egyike a Loevingeri tradícióban, amelyre Wilber építi létramodelljét. A jegyzetben megismerhetjük a fejlődési szakaszokat, és azok részletes leírását, majd megfeleltetjük a wilberi létramodell szintjeinek, és azon át a gigatáblázatban a többi fejlődésmodell szakaszainak. Kitérünk SCG fejlődésiszint-mérő, mondatkiegészítős tesztjére is.

Gánti Bence

Az ember védekező és elhárító mechanizmusai

Integrál Akadémia, 2008

A jegyzetben megismerjük a személyiség elhárító mechanizmust a wilberi szinteken át. Összevetjük a klasszikus analitikus elhárításokat és fejlődési kategorizálásukat a későbbi kutatók újabb leírásaival, bevezetve Vaillant leírásait (mindezek w1-5 ig írnak le), majd végül hozzátéve a wilberi Integral Institute munkatársai által leírt posztkonvencionális (w6) és transzperszonális (w7-10) szintekre is leírt, felső szintekre vonatkozó, legújabb elhárító mechanizmus bemutatását. Ezzel egy teljes spektrumú, a w1-10 szintek mindegyikén az elhárításokat leíró, integrál elhárító mechanizmusok modellt kapunk.

Gánti Bence

Freud pszichoszexuális fejlődés elmélete

Integrál Akadémia, 2008

A jegyzetben megismerjük Freud fejlődési szakaszait, melyet a szexuális fejlődés mentén ír le, megfeleltetjük a wilberi létramodell szintjeinek és azon át a gigatáblázatban a többi fejlődésmodell szakaszainak.

Gánti Bence

David Deida párkapcsolati modellje

Integrál Akadémia, 2008

A jegyzetben megismerjük David Deida párkapcsolati szakaszelméletét, amelyben a klasszikus házasság, a fifti-fifti kapcsolatok és a meghitt szövetség fázisait írja le. Megfeleltetjük a wilberi létramodell szintjeinek, a Freudi szakaszoknak, és azon túli szinteken, a gigatáblázatban a többi fejlődésmodell-szakaszainak is.

Gánti Bence és Kabai József

Jenny Wade: Transzcendens szexuális élmények

Integrál Akadémia, 2008

Ebben a jegyzetben közreadjuk magyarul Dr.Jenny Wade transzperszonális pszichológus kutatási eredményeit a szexuális együttlétek alatt átélt spirituális élményekről, melyek a wilber 7-10-ig tartó szintjeit.

Gánti Bence

A normál és módosult tudatállapotok

Integrál Akadémia, 2020

A jegyzet jelenleg csak az Integrál Akadémia hallgatói számára érhető el.

Gánti Bence

A transz és a meditáció

Integrál Akadémia, 2009

A jegyzet jelenleg csak az Integrál Akadémia hallgatói számára érhető el.

Gánti Bence

Az enneagram

Integrál Akadémia, 2009

Az enneagram rendszerének megismerése, eredete és felépítése, valamint a 9 személyiségtípus részletes kifejtése. A jegyzetben integráljuk az Eli Jackson Bear, Riso-Hudson és Helen Palmer féle enneagram megközelítéseket, kitérve az egyes típusok mélyebb karakterfixációs szerkezetére is.