Spirituális éneklés

Mi a spirituális éneklés?

A spirituális éneklések olyan közösségi összejövetelek, ahol különféle kultúrák spirituális és lelki dalait énekeljük élő zenei kísérettel. Ősidők óta születnek ilyen énekek emelkedett állapotokból, misztikus és meditatív élményekből, amelyek néha versszakokká formálódnak, máskor pedig egyszerű repetitív mondatokká, mantrákká állnak össze.

Megjelennek jógikus mantrákban, a buddhista kántálásban, a keresztény imákban, az indiánok énekeiben, sámánikus regölésben, new ages, kelta eredetű és angolszász imákban és énekekben. Emellett, kortárs spirituális gyakorlók és tanítók ma is költenek újabb énekeket mély megélésekből, vagy éppen inspirált állapotokból. Élő, közös zenéléssel ezeket együtt énekelni összeköt minket, megbékíti a lelket és emelkedett élménnyel tölt fel. Gyakran az éneklésekkor dobolunk és táncolunk is. 

Spirituális énekléseink főoldala a spiritualisenkeles.hu, ahol az aktuális dátumokat,dalszövegeket és énekek egy részét tanító online daliskolát is megtalálod:

Csak annak a közösségnek él a lelke igazán, amelyik együtt énekel és táncol is.

Hallgass bele egy dalba!
A spirituális éneklések hatása

A spirituális éneklés egyéni szinten lenyugtat, megtisztít és középre hoz. Szelíden megnyitja a szívet, amelytől azt érezhetjük, hogy erősebben jelen vagyunk, és kapcsolatban vagyunk a lelkünkkel, szellemünkkel. Ez olykor belső csendet, máskor pedig igaz gondolatokat hoz, amelyek a középpontunkból erednek. Visszatérünk eredeti állapotunkhoz, amelyet a nyitottság, ártatlanság, öröm, játékosság, a ragyogás és a szeretet jellemez. A közös zenélések önkifejező energiaterében pedig meg lehet tapasztalni mélyebb meditatív, elragadtatott eksztatikus és egységélmény állapotokat is. 

Ma nem arra van szükség, hogy megmondják miben higgyünk, és kik a rosszak. A dogmatizmus és elkülönülés ideje lejárt, az időtálló vallásos bölcsességeknek helye van. Ráadásul lehet, hogy ezeket nem csak ismételjük, hanem szüljük is saját meditatív állapotainkból. Arra van szükségünk, hogy kapcsolódjunk, összefogjunk, és olyan spirituális gyakorlatokat végezhessünk együtt, amelyben visszatalálunk a saját spirituális középpontunkba, és belülről kapjuk meg a magunk rájövéseit és élményeit. Ez az új mérce. Bármely kultúra spirituális gyakorlata érvényes, ha ezt megadja, ugyanakkor idejétmúlt, ha nem. Ez a transzperszonális szemlélet magva, amely az integrálnak is alapja. Ha minden kultúrát elfogadunk, akkor élhetjük meg az emberiség egységét és az univerzális szeretet. 

Bármelyik is vagy, a célom, hogy profivá válj!

Mikor és hol tartjuk?
A nagy zenélések

Évente két vagy három alkalommal tartunk nagy spirituális énekléseket. Ekkor körülbelül tíz, hazai körökben ismert lelki tanító, költő, zenész ül össze zenekarként, és vezetve a dalokat, együtt énekel kétszáz emberrel. Ilyen a nyári, az őszi és a karácsonyi spirituális éneklés, a karácsony előtti szombat estéjén.  

Kisebb zenélések

Máskor pedig kirándulásokon, baráti összejöveteleken, esküvőkön és az integrál táborokban is tartunk spirituális éneklést és zenélést. 

Az aktuális dátumot megtudhatod itt, a spiritualisenkeles.hu oldalon!

Mi történik egy ilyen esten?
1. KÖZÖSSÉGI ÉNEKLÉS

Az estre több spirituális énekes és zenész érkezik meghívásomra, többféle stílust képviselve a keleti mantráktól a sámánikus magyar hangokig. Egy szinten ülnek a földön a többiekkel, akik eljöttek az estre együtt énekelni. A zenészek érzékenyen figyelnek a közösségre és előre megalkotott forgatókönyv helyett a nagycsoportos tudatáramlással haladva választják meg az énekeket. 

 
2. CSOPORT FLOW MOZGÁS ÉLŐ ZENÉRE

Az éneklés után egy rövid szünet következik, ami alatt az emberek az általuk hozott étkeket és alkohol-mentes italokat fogyasztják, és beszélgetnek vagy pihennek és töltődnek a térben. Ezután egy nagy körbe hívom őket, és a zenészek és dobosok az emberek aktuális állapota alá zenélnek, facilitálva a spontán közösségi folyamatokat, ahol erőhívás, a jelenbe való megérkezés és természetes kapcsolódások születnek meg a mozgáson át. 

3. DOBOLÁS ÉS TRANSZTÁNC

A csoportos áramlás fokozatosan átmegy egy ritmikus sámán- és egyéb dobokkal vezetett transztáncba, mely fél órától akár másfél óráig is eltarthat. A zenészekkel és a dobosokkal együtt teljes figyelemünkkel tartjuk és facilitáljuk a biztonságos s ugyanakkor szabadon hagyó teret.

 

Természetesen akármelyik fázisban el lehet menni, noha az emberek többségét magával ragadja az est szépsége, megérkezik a jelenbe és azt veszi észre, hogy végig maradt.   

Bence zenész oldala

Kamaszkorom óta foglalkozom zenével, eredetileg szóló- és ritmusgitárosként kezdtem, ami később kiegészült énekléssel, és ritmushangszerekkel. Jelenleg gitárral, énekkel, indiai harmóniummal, sámán- és afrikai dobbal járulok hozzá a közös zenéléshez. Magán-összejöveteleken szívesen gitározom és énekel ismert könnyűzenei és latin dalokat a Beatlestől kezdve napjainkig, angol, magyar és spanyol nyelven. 

Rock zenélés az IEC Konferencián
Rockzenészként a 90-es években

A kilencvenes években az ELTE-s pszichológia tanulmányok mellett képzett gitárosként és énekesként rock- és funky zenészként két együttes, az Aktív Zóna (1991-1995) és az Éliás Project (1995-1998) alapítója voltam, ez utóbbiból Éliás Gyula Jr. ma szólóénekesként ismert.  

Később a lelki utamon áttértem a spirituális zenélés műfajára, ahol a zenélés célja az emelkedett közös élmények.  Az alapozást Honti László spirituális énekkörei és Somogyi István doboló körei adták meg számomra a kilencvenes évek végén. Részt vettem Indiában és Burmában ashramok és kolostorok kántálásaiban, valamint Krishna Das koncertjein és zenei workshopján az Egyesült Államokban és Németországban. Inspirálóim közé tartozik Deva Premal és Miten zenéje is. 

A budapesti jógafesztiválon 2010-ben
Krishna Das-sal, Amerikában, 2011-ben
Mitennel
Deva Premallal, Szarka Eszter és Koltai Dóra társaságában
Erdei sámándobolás és éneklés az Integrál Akadémia közösségével

Fontos számomra azon kettősség feloldása, amit tapasztalok. A profi zenei világban nem jelenik meg a spirituális közösségi élmény, az utóbbiban pedig zeneileg gyakran képzetlen emberek énekelnek és dobolnak, lelkes amatőrként. E kettőt ötvözöm, tiszta, korrekt, képzett zenei alapot adva zenésztársaimmal azok számára is, akik képzetlenek, így együtt képesek vagyunk eljutni magasabb állapotokba. 

A meghívott zenészek

Somogyi István, Sólyomfi Nagy Zoltán, Fehér Holló Öskü, Paulinyi Tamás, Ölvedi Gábor, Bagdi Bella, Szarka Eszter, Barát István, Keresztes Barna, Honti László, Vernon Foster amerikai indián, Ricardo Rodrígez mexikói indián, Schrenk Szattva Judit, Janicsek Zsolt, Varga Zsolt, Németh Viktor, Koltai Dóra, Juhász Enikő, Jerzsabek Tibor, Kovács László, Hargitai Lajos, Mitli Attila, Erdélyi Gergely.

Tudj meg többet a zenészekről a spiritualisenkeles.hu oldalon!

dalszövegek

Közel 100 dal szövegét gyűjtöttük össze, köztük vannak ősi, időtálló mantrák, jógikus énekek, buddhista kántálások, keresztény imák, szúfi dalok, indián énekek, sámánikus regölések, kelta eredetű imák, new ages dalok, és a jelenkorban születő énekek spirituális gyakorlók, tanítók és énekesek műhelyeiből. Néhány példa. 

A hangszerek