Körvezető képző

Alapfokú, gyakorlatorientált, 7 alkalmas csoportvezető képzés

Helye a képződésben:

Neve: Integrál Önismereti Csoportvezető Képző
Fokozata: INTEGRÁL CSOPORTVEZETŐ KÉPZŐ 1.FOKOZAT, ALAPFOK

Időtartama

3 hónap, 7 alkalom

Előfeltétele

Integrál Akadémia jelenlegi vagy végzett hallgatója

Képesít

Önismereti és személyiségfejlesztő beszélgető körök hozzáértő vezetésére integrál szemléletben. Zöld körök vezetése stabil kék alappal. Belső tartalmak megosztását facilitáló, ventilláló, élményfeldolgozó, kapcsolódást elősegítő körök vezetése. Kiválóan alkalmas a narancsból zöldbe átmenet segítésére és ezen személyiésgfejlődési lépcsőfok, beavatás megadására, illetve zöld körökben belső megosztásokra, mélyülésre.

Stílusa

Integrál stílusú, nyíltszívű, hitelességre törekvő, szubtilis figyelmű, a sokféleséget összekapcsoló, szakmai precizitású, biztonságos facilitáló légkör.

A körvezetés használható hétköznapi, kognitív keretben, széken ülve, vagy informális, csoportozós keretben, földön ülve. Mindig az előbbiből haladunk az utóbbi felé, a profi csoportozásban fokozatosan haladunk a nyitás felé. A legmélyebb “szétesős” csoportokon is egy folyamat után megosztókörbe ülünk, és ott is körvezetés történik. Ezért a körvezetés a könnyedebb csoportozások egyik fő technikája, a mély hosszú csoportoknak pedig ismétlődő vázeleme.

Körvezetés hétköznapibb helyzetben, széken ülve
Körvezetés hat napos táborban, folyamatok között

A tanfolyam leírása

A körvezetés lényege, hogy megtanuljuk a körben ülő beszélgetőkörök vezetését. Ez az alapja minden egyéb csoportozásnak, ezért ez a csoportvezető képzés első foka. Tudnunk kell elindítani a beszélgetést, navigálni és kordában tartani, úgy alakítani, hogy az egy zöld, összekapcsolódott megosztó kör legyen, ne pedig piros, dinamikákkal átszőtt narancs, elméleti-vitázó beszélgető társaság, ami könnyen kialakul, ha az embereket magukra hagyjuk, hiszen anélkül, hogy tudnák, ezt hozzák a kultúrából. A körvezetéssel az új kultúrát is terjesztjük azáltal, ahogyan együtt vagyunk. Figyelmesen, egymást meghallgató, nem ítélkező, elfogadó módon.

A nagy csoportterapeuták, mint Lewin (T-csoport, csoportdinamika, eredeti mező fogalom leírása), Bálint (Bálint-csoportok), Rogers (humanisztikus csoportok), Perls (gestalt csoportok) mind arra építettek, hogy az embereket beszélgető helyzetbe hozták, körben ülve. Egy integrál csoportvezetőnek nem csak arra a képességre van szüksége, hogy nonverbális, mély, bodywork folyamatokat vagy drámaállításokat vezessen, hanem először is arra, hogy professzionálisan tudja vezetni az emberek beszélgetését, meg tudja teremteni és navigálni a zöld együttléti módot, navigálni tudja az élmények és belső tartalmak megosztását, kezelni tudja a dinamikákat. Megtanuljuk, mire figyeljünk egy csoport alatt, hiszen a csoport egy fokozottan érzékeny, kapcsolatdinamikus tudati tér.

A csoport egy fokozottan érzékeny, kapcsolatdinamikus tudati tér.

Ha ezt tudjuk vezetni és navigálni, az önmagában egy értékes csoportozási képesség. Nagy szükség van ilyen terekre, emberi együttléti lehetőségekre. Ezt ki lehet egészíteni más módszerekkel is, dráma, állítás, bodywork, stb., mégis azt gondolom, hogy ha ez utóbbiakat tudjuk is, de nem tudjuk az embereket beszélgetésre ösztönözni, és az alapvető, mindenhol felmerülő és ismétlődő dinamikákat felismerni és kezelni, akkor az alapok hiányoznak. Ezért nálam a csoportvezetés képzés azzal indul, hogy megtanulunk beszélgető köröket vezetni és navigálni. A legtöbb csoportozás alapja, kiindulópontja, közbenső pontja és végpontja az, hogy körben ülünk és beszélgetünk. Ezt vezeti a képzett körvezető.

Önmagában a körvezetői tudással számos csoportot tudunk már vezetni, az embereknek – különösen a narancsból zöldbe vezető úton – nagy szükségük van arra, hogy pszichológiailag vezetett beszélgető körökben vehessenek részt. Sokan nem is kíváncsiak még a mélyebb gyakorlatokra, és éppen nekik pontosan az a jó, ha csak körvezetést tartunk. A képződés során megállhatsz itt is, és vezethetsz beszélgető köröket, vagy erre ráépítheted majd a további csoportvezetői szinteket.

Megszerezhető titulus:

Körvezető

Oklevél:

a 7 alkalom végén névre szólóan, az INTA által kiállított oklevelet kapsz. Vizsga ebben a képzésben nincs, az alkalmak alatti kiülésed és gyakorlásod teljesítésével megszerezheted az oklevelet.

Jogosultság

Csoportok vezetése, verbális körvezetői stílusban bárhol, ahol beszélgetést és belső tartalmak megosztását facilitálod. Beszélgető, belső tartalmakat megosztó, ventilláló, élményfeldolgozó, véleménycserélő körök vezetése. A képzés erre képez ki, ezt egészítheted ki tetszés szerint bármilyen gyakorlattal a saját praxisodban. A körvezető képzés alatt néhány warm up, icebreaker, kontakt gyakorlatot is átveszünk.

 1. professzionális – önismereti-terápiás csoport, tematikus csoport, szervezetfejlesztési csoport, munkatársi teamek, bármilyen témában indíthatsz és vezethetsz csoportot, ami hiteles a részedről.
 2. informálisan – klubkörök, baráti összejöveteleken összeülés, kirándulásokon, zenés esteken, közös programokon beszélgető körök generálása és levezetése.

Készségek

Beszélgető kör levezetése, teremválasztási tudnivalók, a kör lerakásának alapszabályai, az ülésrend megalkotása, tér felállítása, bevált nyitókörkérdések és alternatívák, az időzítések menedzselése, timer beszerzése és használata, beszélő labda használata, a szóátadás módjai a körben, kérdésmegfogalmazások begyakorlása, a kérdések nyelvezetének elsajátítása, a csoportvezetői testtartás és hangerő begyakorlása, személyiségvisszajelzés és hitelességfacilitálás a csoportvezetőnek, gyakran ismétlődő alapdinamikák kezelése – körmegtörések, sokat beszélők és csendesek kezelése, keretek tartása könnyű és kihívó helyzetekben, w4 / w3 határdinamika kezelése a csoportvezetői keretátlépéskor w6-os légkörű csoportban, egyhurkos és több hurkos beszélgetések, leágazások.

Tematika

Tanulásmódszertan

 1. Tanulás – Megtanulod a körvezetés alapelveit / Megtanulod a körvezetés technikáját és mondatsémáit.
 2. Élő helyzetgyakorlatok – minden alkalommal gyakorlunk és kielemezzük a helyzeteket.
 3. Személyiségfejlesztő visszajelzés (feedback)
  • Visszajelzést kapsz a résztvevőktől és tőlem, milyennek élünk meg körvezetőként.
  • Megerősítjük mindazt, ami jó benned.
  • Visszajelezzük az esetleges fixációt és megmutatjuk, hogyan hidald át, hogy profi körvezető légy és ne az öntudatlan egofixációd energiája szője át a teret.

Kifejlesztjük a szükséges készségeket. Ezzel köröket vezethetsz, és ráépíthetsz ezután bármilyen csoportvezetői technikát, módszert, készséget. A körrel kezdődik minden és a körrel zárul minden. W6 és onnan felfelé kört igényel.

A körvezetőt elvégzett ipések véleménye

Nagyon hasznos volt számomra minden apró technikai információ. Bence több éves tapasztalatát osztotta meg velünk, minden gyakorlati részletre, tippekre és jó tanácsra odafigyelve, melyeket saját csoportjai során tapasztalt. Egészen a terem kiválasztásától kezdve a megfelelő körvezetői technikán át a csoport finom érzékeléséig mindenhez kaptunk elméleti és gyakorlati képzést. Meglepett mennyi, milyen megalapozott, tudatos működés, odafigyelés, jó terapeuta képesség kell a profi körvezetéshez.
Balogh Lívia
ipszi 2015
Olyan dolgokról tanultunk és gyakoroltuk is be, mint a keretek és kontroll tartása, vezetés, kérdések, vezetői interakciók, testtartás, csoportdinamikák kezelése. Mindenkinek szívből ajánlom, aki valamilyen formában emberekkel foglalkozik!
Kerényi-Kiss Zoltán
ipszi 2016, az Ecstatic Dance Budapest alapítója és vezetője
Rengeteg olyan, azonnal alkalmazható eszközt adott a kezembe a képzés, aminek azóta is szinte minden alkalommal - legyen az kettő vagy húsz fős körbeszélgetés -, remek hasznát veszem! Legjobban a keret- ill. kontrolltartáshoz kapcsolódó, például visszakérdezős technikák - “tagok közötti interakciók vezetése, moderálása” és “egyénizés a körben” adtak sokat!
Ócsai Zoltán
ipszi 2009, az OM Jógastudiók alapítója
Az elmélet mellett nagyon hasznos gyakorlati tanácsokat kaptunk, amik megkönnyítik az első lépéseket. Kezdve a „hogyan rendezzük be a termet”-től (csoporttudat-vezetés a térrel), a mit csináljunk, ha a fél társaság ki akar menni vécére (dinamikai helyzetek azonnali lekezelése a csoportban). Nem olyan könnyű ott kint ülni a fókuszban, mint csoportvezető! Figyelni mindenre, arra is, hogy hogyan tartod a lábad, milyen a hangod és merre nézz. Arról nem beszélve, hogy mit mondj, milyen stílusban, mennyire hangosan, hogyan leszel megtartó és hogyan szerezd vissza a szót, hogy a másikat ne bántsd meg.
Birkhofer Szandra
ipszi 2015, pszichológus
Számomra ez volt az, amit magamról tuti nem, vagy sok tapasztalat után oldottam volna meg ennyire elegánsan. Hogyan legyél úgy erős, hogy az nem erőszakos, de érezzék, hogy te vagy aki vezet. Bizony feszülős pillanataim is voltak, de jött dicséret is és építő kritika, ami nagyon jólesett, nem volt benne cseppnyi rosszindulat, csak segítés, így számomra váratlanul könnyű volt elfogadni. Érdekes volt megtapasztalnom, hogy kis dolgok mennyire naggyá tudnak válni egy csoportban, és hogy hogyan kezeljük ezt!
ipszi 2014-es résztvevő
A körvezetői képzésen rengeteg olyan technikai és dinamikai finomságot sikerült megvilágításba helyezni, amiket egyedül csak sok bénázás alatt kristályosítottam volna ki magamban. Az itt szerzett tudást már alkalmam is volt hasznosítani az évfolyamtalálkozóink alkalmával.
Juhász Csaba
ip2014
A körvezetés olyan, mint a balett. Könnyednek és természetesnek tűnik, mégis rengeteg tudatosság, odafigyelés, beleérzés, gyakorlás és tudás van mögötte. Mindezt a kör vezetője hangolja össze és mozgatja a csoporthoz igazítva és a tagokkal együtt áramolva. Engem ez csodálattal tölt el.
Balogh Lívia
ip2015
Praktikumok és jelentkezés

Érdekel mikor van a következő, és mik a részletek?

Add meg az adataidat és email-ben küldünk információt. 

Időpontok és hely:

Az alkalmak havi 2 alkalommal, szerda estéken vannak, 18-21h-ig, 3 órásak, az Integrál Központ csoporttermében: www.integralkozpont.hu

Érkezés:

17.30 től, kezdés 18.00.

Dátumok:

okt 28 / nov 11, 25 / dec 9 / jan 13, 27 / febr3

Hiányzás:

a 7 alkalomból max 1 hiányzás megengedett (15%)

A kurzus díja:

Egy este ára: 20.000 Ft volt ipéseknek / jelenleg járó, tandíjfizető ipéseknek kedvemény a tandíj miatt: 15.000 Ft
Ezek alapján a részvételi díj 7 alkalomra, azaz 4 hónapos kurzus össz díja:
Jelen ipés hallgatóknak: 105.000 Ft / volt ipés hallgatóknak: 140.000 Ft
Ez egy befektetés a számodra, a csoportokkal jól lehet keresni, a kurzus díját 1 vagy 2 csoport nap alatt visszakeresheted, amikor beindult a csoportozásod, lásd alább a karrierlehetőségek részt!

A kurzus díja előre, egyben fizetendő az első alkalommal, okt.2.-án a helyszínen, készpénzben.

Covid policy:

Az alkalmak élőben vannak az Integrál Központ csoporttermében. A maszkviselés opcionális, tehát hordhatod, ha szeretnéd, de lesz, aki nem hordja, nem teszem kötelezővé. Akkor gyere, ha ez oké neked. A másfél métert nem tudjuk tartani a székek között, vagyis szokásos, normális csoportozás lesz. Bodywork nincs, csak ülés és beszélgetés ezen a kurzuson, hiszen azt kell megtanulnod, hogy kell az emberek beszélgetését moderálni.

Kik jöhetnek?

A jelenlegi ip2 és ip3 osztály tagjai, vagy akik a korábbi ipékbe jártak. Elsősöknek korai, külsősök nem jöhetnek.

Itt add meg most kérlek a válaszod a neved mellett: 1 = igen, 0 = nem:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NuD8R7JBskudxxlN5WAiJUraAN0cOVg9BZv5NZOQ3JQ/edit#gid=0