A csakrák sajátélményű megközelítése

a2a0e223719c870685c2150d998f92a2A csakrák jellemzői kissé metaforikusak, gyakran a new ages könyvekben, jógairodalomban, az ezotériában nem az emberből jövő belső élmény megosztáson, vagy megfigyelt sajátélményeken alapuló kifejezésekben mondják el,  hanem metaforizált szavakban. Ezért érezhetjük olykor ködösnek ezen leírásokat, és noha elméletileg érthetjük, nem tudjuk pontosan, hogyan kapcsolódjunk hozzá, mi az bennünk a hétköznapi, valós életben. Az emberekkel mélyen elbeszélgető, és önmagát is maga és mások által facilitálva megismerő pszichoterapeuta előtt értelmet nyerhetnek ezek a fogalmak.  Az integrál pszichológiában ezt  képviseljük, spirituális hagyományok alapfogalmainak a megértését a hétköznapi életben, konkrét emberi élmény szinten.

Mondok egy példát: „Érzelmi egyensúly”. Meg tudod mondani pontosan milyen konkrét élményed volt múlt hét hétfőn reggel 7 és vasárnap 23 óra között, amit „érzelmi egyensúly”-nak címkézel? Mi történt, mit éltél át, mit éreztél a testedben, stb. amit így címkézel?

Szeretnék egy olyan leírást adni, amivel tudtok sajátélménnyel kapcsolódni, azaz megfigyelhető élményekkel,  nem pedig metaforikus életeseményekre hivatkozva. Mert az olyan metafora, mint a „földközeliség” megfoghatatlan. Mit ért alatta az író? Milyen bennem lévő élmény kapcsolódik ide?

Első csakra – piros

Túlélés, biztonság: a legmélyebb félelem helye, túlélési szorongás (hol fogok lakni, mit fogok enni, vagyok-e fenyegetve?), ha kilazul: mély megnyugvás, béke: a létbiztonság érzése.

Második csakra – narancssárga

d1ca8c1166beb413588955e7f1efdb581. Szexuális vágy.

2. Kéjvágy és érzéki élvezetek vágya (Nyalánkságokra vágyakozás úgy is , mint egy finom cappucino, csoki, vagy bekenni magunkat illatos olajjal).

3. Kreatív energia, az alkotás tüze.

4. Birtoklás érzés, a másik ember birtoklása, „kettes csakrás energianyaláb” érzés, annak az érzete, hogy ott kötődünk, párkapcsolati, rokoni birtoklás helye (spiráldinamika bíbor: értelem előtti összetartozás „összetartozunk és kész, minden egyéb magyarázat nélkül”).

Harmadik csakra – sárga

1. Akarat – innen akarunk, ezért feszül a hasunk, ha nagyon akarunk, vagy ha gátolnak, miközben akarunk. Ezért van itt a düh érzése is, mert a düh az akaratunk gátolása során természetesen felébredő érzés, hogy ettől energetizálva eltakarítsuk az utunkból az akaratunk útjában álló akadályt (ez az agresszió).

2. Dominancia, erő, énerő – az akarás ereje, mennyire erős valaki vitahelyzetekben, akaratban, a dolgokat végigvivő erőben, kontrollharcokban, a dominálási birkózásokat innen végezzük

lion-500x5003. Státusz, kontroll, hatalom. Amikor azt mérlegeljük ki mekkora státuszú, pl. „hányan voltak az előadáson?” Ha sokan jó, ha kevesen, nem jó – itt a hatást mérlegeljük. A státusz, a hatalom azt jelenti, hogy mekkora a befolyásunk, azaz a hatásunk. Az emberek szeretik a befolyást, a hatást, mert akkor érzik, hogy hatással vannak másokra, annál értelmesebbnek érzik a létüket. Ezért szeretnek kontrollálni is, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy akarják. Ezért függenek ezek össze: akarat, kontroll, státusz, hatalom, düh, erő, énerő.

4. Egó – a hétköznapi nyelvben az akaratosságot, dominanciát, kontroll gyakorlást „egós”-nak szokták mondani. ” Nagy az egója”, vagy „sok az egó” – ezért halljuk, hogy a „harmadik csakra az egó csakra”. Ennél az egó összetettebb, de ha ezt a jelentését vesszük, akkor igaz ez a tétel is.

5. Intellektus – nak is nevezik néha, de inkább „stratégikus gondolkodás”. Noha a gondolkodás a fejben történik, a „hármas csakrás dolgok” késztetnek minket arra, hogy furfangosan, stratégikusan gondolkozzunk, így ha a hármas csakra aktív (magyarul ezen dolgokban vagyunk éppen), akkor legtöbbször aktívan használjuk a gondolkodást is a fejünkben. Ennek jó példája pl. a politika és üzleti élet, amelyek aktív hármas csakrás tevékenységek. Tehát más a „hasból gondolkodni” és a „szívből gondolkodni” (lásd ott). Ezek metaforák, amelyek azt a valós élményt fejezik ki, hogy a fejben gondolkodunk, és annak a késztetése viszont a test ezen területeiből (mint fizikai testtáj, ott lakozó finomenergia és ezekből fakadó témák központjaiból) jön.

Negyedik csakra – zöld

1. Szeretet – A szív-tér és annak az állapotai. Ha a szívtér megnyílt, akkor szeretet, öröm, hála, amit érzünk. Ha ez mély, az az univerzális, minden lényre kiterjedő együttérzés, a Krisztusi szeretet, a buddhista metta, a hindu karuna, stb. fogalmak mind ezek. A szerelem érzésében is ez a komponens van (az a négyes csakrás komponense). Amikor a szívtér összeszűkül, akkor szomorúságot, lelki fájdalmat és szorongást élünk meg.

2. Identitás – Itt van a lényünk központja, a bennünk lakó Isten, a Lélekközpont, a bennünk lakó Szellem – az a részünk, ami örök és a léteken át megmarad, az itt van, nem a fejben. Ha meditációban elcsendesülünk és kilazulunk, akkor úgy érezzük, a szívben vagyunk, nem a fejben. Itt lakunk a testünkben, ez a legmélyebb székhelyünk, csak a hétköznapi gondolkodó állapotban nem vesszük észre, mert a fej leköt minket, ezért ott érezzük magunkat sokszor. A szívtér az identitás helye, ezért is kell a szívbe levinni a fejből az információt, ha azt akarjuk, hogy valami a lényünk, hitünk részévé váljon.

3. Önértékelés – Mivel a szívtér az ön-érezés, az identitás, az én vagyok érzése, ezért annak a milyenségét is itt éljük át: az önértékelést. Az önértékelés nem egy állandó dolog, hanem a szívtér állapotával változik, akár naponta többször is, azaz inog. Néha úgy érezzük, nagyon jók vagyunk, amikor a szívtér kitágul. Boldogság, öröm, szeretet, magabiztosság, jó önértékelés. Máskor összeszűkül a szívtér, ekkor szorongunk, nem tudjuk mi a bajunk, de rosszul vagyunk, akár meg is akarhatunk szünni létezni. Szégyen, kicsi vagyok, rossz vagyok, „el akarok tűnni innen”, „biztosan megvetnek” , stb.- érzések, gondolatok.

6972f97cbd158ac5e42f2c677a64c8334. Intuíció – A szívtérből jön a mélyebb ráérzés, a gondolatok nélküli, azonnali, közvetlen, intuitív tudás, a megérzés. A szív csakra ennél fogva az emberi mezőre való ráérzés helye is. Való igaz, hogy jól csak a szívével lát az ember. Ez azt jelenti, hogy amikor a szívterünkkel figyelünk, gyakran más megoldásra és rájövésekre jutunk, mint amikor ésszel gondoljuk át a dolgokat.

5. Mezőegyensúly érzékelési szerv – Amire a szívtérrel jutunk, az jó lesz a többieknek is: egyensúly lesz a társas mezőben. Ez az optimum megoldás. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek a legjobb lesz, olyan ritkán van. Ez azt jelenti, hogy a szereplőknek „oké lesz”, elfogadható, harmonikus lesz. Ezért is mondják a szívcsakrát a ” harmónia csakrája”-nak. Ez a harmónia a mezőben, a térben (az Akasha-ban), a kiegyensúlyozottság állapota. Az egyensúlyt jelenti a sokféle vágy, szándék, akarat terében. Ez az a tudat alatti Mező, amiről sok misztikus beszél, ennek része a jungi kollektív tudatalatti, vagy a hellingeri családi mező is. A szív a mező egyensúly érzékelésének a szerve.

6. Itt-és-most, jelenben lét, gondolatnélküliség, meditáció.

Ötödik csakra – világoskék

1. Kommunikáció

2. Önkifejezés

Hatodik csakra – indigókék

1. Pszichikus látás, belső képek, telepátia, tisztánlátás helye.

2. Szubtilis látomások helye – az öt érzékszerven túli spirituális látomások tere.

Hetedik csakra – ibolya, fehér

Átkerülés az Istentudatba, megvilágosodás

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések