Íme a 2800 éves bútor, amely öregebb Krisztusnál és Buddhánál!

Buddha még meg sem született, amikor valaki ebben az ágyban már aludt és szeretkezett. Krisztus pedig még 1800 évnyire volt a jövőben!

Miközben a ciprusi párocska épp heverészett ebben az ágyban, éppen valaki pár országgal arrébb az Upanisadokat fogalmazta Indiában, amelyet majd 2800 évvel később felkap az Európában elterjedt jóga a new age áramlatában, és amelyről Magyarországon is hallanak majd sok helyen, például az Integrál Akadémián is. Hát nem elképesztő?

Van idő egyáltalán, vagy csak káprázat az egész? Az embert elgondolkoztatja a találkozás egy egy ilyen ősi hellyel és tárggyal, amikor is kiderül: nem is vagyunk annyira különbözőek, átívelve évezredeken át. Bizony a szuper modern ágykeret, amelyet néhány éve vettem a biomatracom alá, nem sokban különbözik ettől az ókori ágykerettől. Szóval van min gondolkozni. És mellette volt egy szék is, ugyanabból az időből és szobából. 2017 december 14-én jártam ott, Ciprus fővárosában, Nicasioban a helyi nemzeti múzeumban, mely elképesztő tárháza az ókori leleteknek.

IMG_6095

Forrás: Cyprus Museum in Cyprus, Lefkosia
http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/67084F17382CF201C2257199001FE4AD?OpenDocument

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

A zöld tudatszint árnyékai

A posztmodern, korai w6-os, zöld tudatszint értékeit számos helyen tárgyalják, és fontos alapja az integrál értékrendnek is: az empátia, elfogadás, tolerancia, soknézőpontúság, többelvűség, relativizmus, kulturális

Tovább olvasom »