Utterly Important! A terapeuták újratermelik a kultúrát a kliensben és önmagukban

Utterly important rájövésem volt a Circiling hétvégén. Úgy vélem elég tisztán látom ezt most, és nem látom, hogy erről beszélne valaki.

The way we facilitate each other maintains and re-creates the very same cultural-case-self. For a deeper transformation you need to have a facilitator from another culture! Only that will challange and make you transcend the basis of your ego-self the cultural base layer of the self. Alternatively pick a facilitator who are from your culture but was trained in different cultures too and carries it, it has become a part of him.

The self is layered and the very basic of the personal-self (ego) is Wilber level 1 and 2 and that is culturally defined too! Moreover W level 3 and 4 and 5 builds on that that is why different cultures have different mannerisms and behavours. It is not just mannerism but the basic interpersonal relating is different, right from the craddle up the ladder. A therapist has his own relating self that is from the same culture like the client’s thus the very way the therapist ask and facilitates come from the same mutually shared cultural behaviour. Since it comes from that it recreates that. Our deepest ego-fixations are not personal fixations, hanem cultural fixations!! The cultural layer of teh self is deeper, erősebb és meghatározóbb, mint az egyéni gondolatok és érzelmek és minták. A magyar jajong, sóhajtozik, és mindenből azt hozza ki, hogy nehéz-érzés van és gond van. Ennél fogva a terápiás kultúra is más! Az amcsi olyan módszereket talál ki, amivel fenntartja a nagy személyes távolságot, mert a kulturális közmegegyezés alapja a szabadság és ez a fixációjuk. A modern szabadság = nagy személyes tér = nagyobb távolság a testek között = kifinomodottabb és tapintatosabb interakciók = mentális fejbe költözöttség minimális test és érzelem használat.  A legtöbb amcsi terápia az, hogy ülnek távol egymástól és beszélhetnek. Európában pedig pszichodráma, állítás, bodywork: a testek közel mennek, érintkeznek, az emberek érzelmesek, dühösek, megharagszanak egymásra, erős szeretet mutatnak, minden erős, mély, dramatikus, komoly. Itt könnyed, easy, szabad, felszínesebb. Amikor az amerikai dühös, még az is más! Az a döbbenet, hogy az egymásra dühösség közben sem sértik meg az alapvető kulturális távolságot, nem marnak egymásba. Az egymásba marás testileg érzelmileg kelet európai mocsár, ott viszont naponta 5-10 ilyet átélek, itt 0-t. Ez a cultural base self. Az orosz 2x annyira érzelmes és belemaró és agresszív, mint a magyar, amit ott éltem át emberkapcsolati történésben az hihetetlen.

Az én rétegződése így néz ki:

Tudatos én
Személyes én minták
Nemzeti alapmítosz
Nemzetközi dinamika

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

A zöld tudatszint árnyékai

A posztmodern, korai w6-os, zöld tudatszint értékeit számos helyen tárgyalják, és fontos alapja az integrál értékrendnek is: az empátia, elfogadás, tolerancia, soknézőpontúság, többelvűség, relativizmus, kulturális

Tovább olvasom »